Logga in
Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Vad har böcker och fotboll gemensamt?

Författarintervju

Jesper Tillberg har skrivit många olika böcker men är kanske mest känd för sina fartfyllda ungdomsböcker om fotboll. Med fotboll som kuliss hoppas han locka till läsning och är ofta ute i skolor och pratar om sina böcker och om fotboll. Med fler än 25 böcker i bagaget är Jesper Tillberg en erfaren författare och menar på att läsning och fotboll har mer gemensamt än vad man först kan tro. Nu är han aktuell med boken Dani dömer straff.

Vad har böcker och fotboll gemensamt? 

- Mycket! Bra fotbollsspelare har fantasi, något böcker är fulla av och triggar hos läsaren. Fotboll handlar mycket om att kunna leva sig in i hur motspelarna tänker. Just det sporrar bokläsande. Sen har själva bokskrivandet mycket gemensamt med fotboll, att bygga en historia påminner mycket om hur du bygger ett anfall.

Har du tips kring hur man kan motivera och engagera barn som kämpar med läsningen?

- Avdramatisera själva läsningen. Låt det handla om berättelser, och historier kan komma i olika former: film, tv-spel, böcker. Många tror sig ogilla böcker men de älskar historier, speciellt om berättelserna handlar om något som ligger just det barnet nära, t ex fotboll. 

Skriver du på ett särskilt sätt för att motivera till vidare läsning? 

- Jag försöker skriva med driv, alltså aktiva verb. Jag gillar också att skriva korta meningar, att säga så mycket som möjligt med så få ord som möjligt. Lite av en sport. Jag gillar själv att läsa böcker skrivna på det sättet. Raymond Chandler, Albert Camus, Maria Gripe – för att nämna några. 

Vilka tips har du till lärare som vill arbeta med skönlitteratur i klassrummet? 

- Ett bra sätt är att bjuda in till författarbesök. Det skapar spänning för böcker och kan avdramatisera läsningen. Varför inte skapa en historia ihop? Den typen av workshops brukar jag själv hålla under mina författarbesök. Eleverna blir hjältarna i deras egen historia! 

Varför tror du din karaktär Dani har gått hem hos läsarna? 

- Hon är komplex. Har flera dimensioner. Lite stökig med gott hjärta. Bråkig, lite vilsen, men hittar sakta sin väg. Vad hon gillar, vem hon är. Det är kanske något man kan känna igen sig i. 

Du är ofta ute och håller i skrivprojekt och workshops för elever, vad tar du med dig därifrån? 

- Att unga har en fantastisk fantasi. De gillar att skapa, även dem som först inte tror att de skulle gilla det, än mindre klara av det.