Logga in
Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Jag ville skriva för läsovana killar

Författarintervju

Torsten Bengtsson är specialpedagogen som sadlade om till författare med barns läsglädje som drivkraft. Sedan debuten 2002 har han skrivit en mängd barn- och ungdomsböcker och flera läroböcker. Nu är han aktuell med nya serien På liv och död.

Det finns en enorm spännvidd i ämnena du behandlar, från faktaböcker till fantasy, ofta med vänskap och vardagsliv som bärande tema. Hur hämtar du inspiration till dina berättelser?

– Jag samlar på historier ur vardagen, om allt jag hör och läser och platser jag besöker. När jag besökte Falu Koppargruva fick jag höra berättelsen om Fet-Mats, som sades ha försvunnit i gruvgångarna på 1600-talet. Det blev så småningom Döden i mörkret, den första boken i serien Historiespanarna. Här tas läsaren med direkt in i historien när den händer.

Och nu kommer en ny triologi. Hur föddes idén till dessa böcker?

– Mitt mål var att skriva för läsovana killar. Huvudpersonen är en vanlig kille i ett höghus, där vardagen stegvis förändras. Bussarna slutar gå, strömmen slutar fungera. Till slut måste familjen fly. Men handlingen är inte förlagd till någon bestämd tid eller plats. Därför kan boken läsas som en spänningsroman, men också vara relevant för ungdomar som haft liknande upplevelser.

Till sist, har du något knep för den som vill skriva lättlästa texter?

– En lättläst historia ska vara rakt berättad med korta ord. Ett fåtal gånger kan man kila in ett längre ord och förklara det i texten. I en dialog, till exempel, kan en person fråga vad ordet betyder. Ett lagom sätt att utmana läsaren!