Logga in
Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Astrid Lindgren – alltid lika aktuell

Författarintervju

Författaren Annelie Drewsen och skolbibliotekarien Cilla Dalén kommer med en biografi om Astrid Lindgren – en författare som är lika aktuell idag som någonsin.

Att det blev en biografi om just Astrid Lindgren berodde dels på att Cilla Dalén i sitt jobb som skolbibliotekarie i Hjulsta märkte ett behov av lättläst information om Astrid Lindgren.
– Vi har ganska många nyanlända elever på vår skola, och en lättläst biografi kan ju passa även de yngre eleverna. Astrid Lindgrens författar­skap men även hennes person är så viktigt att ha kunskaper om.

För författaren Annelie Drewsen var en biografi om Astrid Lindgren viktig också för att den ger en inblick i uppväxten hos många som är födda i Sverige.
– Astrid Lindgrens böcker har varit en viktig del av barndomen för de flesta svenskar som är födda efter andra världskriget. Genom att läsa om henne kan man förstå något om Sverige, och hennes böcker berättar om mänskliga erfarenheter på ett alldeles unikt sätt.

På de utsattas sida
Att Astrid Lindgren är lika aktuell idag som någonsin tidigare är båda författarna ense om.
– Astrid Lindgren stod alltid på barnets sida på ett oerhört medvetet och skarpsinnigt sätt. Genom ord och handling vågade hon ta strid för de mest utsatta i samhället och hennes böcker kan både roa oss och ge oss insikter i hur det är att vara människa, säger Annelie Drewsen.

I sin roll som skolbibliotekarie ser Cilla att det fortfarande finns ett sug efter böcker av och om Astrid Lindgren, men också att de filmatise­rade böckerna kan användas i det pedagogiska arbetet.
– När våra lärare läser Astrid Lindgrens böcker med elever som ännu inte har så god svenska varvar de ofta böckerna med att titta på filmatiseringar.

Genom en lättläst biografi om Astrid Lindgren kan de som är nya i Sverige få inblick i hennes litteratur, menar Annelie Drewsen.

En fin introduktion

– Den främsta anledningen till att vi ville skriva en lättläst biografi om Astrid Lindgren var att de flesta böcker om henne förutsätter att läsaren redan är bekant med hennes verk. Men om man är ny i Sverige och inte har en aning om vem Madicken eller Emil är, då kan man behöva närma sig Astrid Lindgren på ett annat sätt. Vi berättar om Astrid Lindgrens liv och nämner hennes viktigaste verk. Man behöver inte ha någon förkunskap om henne för att läsa boken. Däremot hoppas vi att boken ska göra läsaren nyfiken på att läsa några av Astrid Lindgrens böcker, säger hon.

För Annelie är tillgången till lättläst enormt viktig. Som pedagog har hon arbetat med många nyanlända där lättläst litteratur är nödvändig som ingång till den svenska litteraturen.

Och Astrid Lindgren är en källa till inspiration, för båda författarna;
– Ju mer jag läst om Astrid Lindgren desto mer imponerad har jag blivit. Imponerad av hur hon handskats med personliga svårigheter, hennes stora medmänsklighet men också av hur bitsk och skarp hon kunde vara när det behövdes, säger Cilla Dalén.

Text: Johanna Theander

Läs mer om Astrid Lindgren – Ett liv här.