Logga in
Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Vad menar vi när vi pratar om lättläst?

Nypon och Vilja förlag ger ut lättläst litteratur för barn, unga och vuxna. Böcker som väcker läslust och bidrar till en nödvändig språkutveckling.

Det kan finnas olika anledningar till att man behöver en lättläst text. Läsarna av lättläst är ofta ovana läsare, eller har någon form av läs- och skrivsvårighet, till exempel dyslexi. Våra böcker kan självklart läsas av alla, men är pedagogiskt anpassade för de som kämpar extra mycket med sin läsning. För oss är det viktigt att både text och bild håller hög kvalitet och erbjuder en litterär upplevelse även i det lättlästa formatet.

Lättlästa böcker är det lustfyllda sättet att träna upp läsförmågan och fylla på sitt ordförråd. Vi erbjuder ett brett utbud av lättläst litteratur, anpassat efter läsförmåga, ålder och intresse.

Tillsammans med engagerade, medvetna och professionella författare och illustratörer, medarbetare och samarbetspartner väcker vi läslust och ger goda läsupplevelser för dem som behöver extra stimulans i sin läs- och skrivutveckling.

Det finns olika skäl till att man har svårt att läsa

I dag räknar experter med att ca 25 % av den vuxna befolkningen har problem med sin läsning av olika anledningar. Ett skäl kan vara att man är ny inför svenska språket. Men det är inte bara för nya svenskar som lättlästa böcker behövs, det är lika mycket för alla som har svårt att läsa en traditionell bok. Det kan vara alltifrån att man hade det så tufft hemma när man växte upp, att man inte riktigt klarade av sin skolgång. Att man har koncentrationssvårigheter, att man har en lättare funktonsvariation eller att man helt enkelt aldrig har upplevt vad en bok kan ge och därför är ovillig att läsa. Det är för dessa läsare Nypon och Vilja förlag ger ut lättlästa böcker.

Vill du veta mer om lättläst kan du läsa Monica Reichenberg och Ingvar Lundbergs gemensamma bok Vad är lättläst? Ladda ner boken här.

Hör gärna av dig direkt till oss med dina frågor om just lättläst!