Logga in
Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Att skriva lättläst är en utmaning

Författarintervju

Ulf Sindt är en oerhört populär författare som ofta är ute i skolorna och pratar om böcker och håller skrivarkurser. Han har arbetat med barn i 25 år och vet hur viktiga de lättlästa böckerna är för att alla ska få chansen att upptäcka hur roligt det är att läsa.

Varför är det så viktigt med lättlästa böcker?

– Jag har arbetat med barn i 25 år. Jag vet att de lättlästa böckerna är viktiga för att att alla ska få chansen att upptäcka hur roligt det är att läsa. Som pedagog måste vi framhålla de lättlästa böckerna. Barnen väljer själva ofta böcker som är för svåra för dem. 

Är det svårt att skriva lättläst?

– Visst är det svårt. Det är mycket lättare att skriva längre texter. Att skriva lättläst med ett bra innehåll är en utmaning.

Hur får du idéerna till dina böcker?

– Genom alla människor jag träffar. Många barn skriver till mig och ger mig idéer. Ofta skriver jag om sådant som jag själv eller mina barn varit med om. Jag brukar säga att hälften är sant och resten är påhitt. Ska man arbeta som författare underlättar det om man har bra fantasi. Min fru hävdar att jag aldrig varit i verkligheten.

Vad är det bästa med att vara författare?

– Jag bestämmer helt själv vad jag ska göra. Jag gör bara sådant som jag själv tycker är kul. Att vara författare är världens roligaste jobb!

Vilken typ av böcker gillar du själv?

– Jag försöker läsa alla möjliga böcker. På biblioteket är de duktiga på att plocka fram intressanta böcker.

Känner du någon som kämpar med att läsa?

– Under alla mina år i skolan har jag förstås träffat många gör det. Att hjälpa barnen att knäcka läskoden är fantastiskt kul!

Vad läser du helst?

– Jag tycker om att läsa romaner, men även faktaböcker.