Logga in
Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Barnens romanpris till författaren Set Mattsson

Författarintervju

Nu har eleverna i Karlstad gjort sitt val. Barnens romanpris för 2022 års bästa bok går till författaren Set Mattsson och hans bok Pojken som blev kvar.

– Jag är både överraskad och stolt över att vinna. Det känns stort och jag tycker det är extra roligt att det är en lättläst bok som fått utmärkelsen, säger en glad Set Mattsson.

Boken är skrämmande aktuell, då den handlar om ett land i krig. Andra världskriget pågår och Danmark är ockuperat av tyskarna. Huvudpersonen David, som är elva år, bor med sin familj i Köpenhamn. De är judar och rädslan för nazisterna blir allt starkare. När David blir sjuk och hamnar på sjukhus, väljer hans familj att fly till Sverige. David blir ensam kvar i Köpenhamn.

Historia formar vår tid

Pojken som blir kvar är Set Mattsson debut som barnboksförfattare, men han har även tidigare skrivit om andras världskriget.

– Just andra världskriget uppmärksammas ständigt i både böcker och filmer, kanske för att det haft stor betydelse för hur världen vi lever i ser ut. Men historia är i sig intressant ur flera aspekter, inte minst för att få en inblick i hur vårt samhälle en gång har fungerat och sett ut.

Barnens romanpris är en gemensam satsning som skolor och bibliotek i Karlstad kommun ordnat sedan 2013. Pojken som blev kvar används i undervisningen på många skolor runt om i landet. Ofta tillsammans med det arbetsmaterial som finns framtaget till boken.  Men den är också flitigt lånad på biblioteken och handlingen är baserad på verkliga händelser.

– Jag intervjuade för flera år sedan en judisk kvinna som flydde till Malmö hösten 1943. Det är hennes berättelse som delvis ligger till grund för boken. Jag har också läst om barnen som lämnades kvar när deras familjer flydde och hur de levde. Det är deras historia som skapat David.

Att Pojken som blev kvar var en vinnarbok, anade dock inte Set Mattsson när han skrev den.

– Absolut inte. Tvärtemot vad många tror så är det svårare att skriva för yngre läsare än vuxna, så den skrevs om flera gånger innan jag hittade ett språk som jag tyckte passade, avslutar Set Mattsson.

Aktuell bok

"Pojken som blev kvar är en gripande och angelägen berättelse som utspelar sig under andra världskriget i det ockuperade Danmark [...] Med ett lättläst språk berättar Set Mattsson vad som sedan utspelar sig, delvis baserat på verkliga händelser. " – Madeleine Jehpsson, BTJ-häfte nr 17/2021