Logga in
Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Berättelser som når en bred läsekrets

Författarintervju

Martin Palmqvist är lättlästförfattaren som varvar feel good med charmiga deckare. Nu kommer den tredje delen i serien Två systrar.

– Det är Alfons Åbergs fel, berättar författaren Martin Palmqvist som menar att det bara var en ren tillfällighet att han började skriva lättläst.

– Jag såg en lärare undervisa en Sfi-klass och upptäckte att alla elever, varenda en, satt och läste olika versioner av Alfons Åberg. Inget ont om Alfons Åberg, det är en utmärkt serie, men som vuxen och ny i Sverige vill du kanske läsa något mera än bara sagor, tänkte jag. Redan samma kväll började jag skriva på min första lättlästa bok för vuxna och ett halvår senare var jag utgiven.

Nu är han aktuell med den tredje delen i serien om de systrarna Anna och Beata. Enligt Martin är berättelsen Två systrar och tavlan nästan sann.
– När jag var sexton år sommarjobbade jag på ett museum i Blekinge. En morgon hittade intendenten en tavla i källaren. Denna skiss visade sig vara en äkta Picasso.

Når en bred läsekrets

En av Martins styrkor som lättlästförfattare är att han når en bred läsekrets.
– Jag brukar höra att jag når de flesta lättlästa grupper, både människor med migrationsbakgrund, unga och vuxna med olika funktionsnedsättningar och äldre, berättar han.

Bland annat används hans böcker ofta som högläsningsböcker på äldreboende.
– En bibliotekarie berättade för mig att jag var en stor favorit bland 90+. Kan det bli bättre än så?

Text: Johanna Theander Foto: Gunnel Persson

Läs mer om boken Två systrar och tavlan här.