Logga in

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Bibliotekarie med passion för lättläst

Anette Helgesson är bibliotekarien som driver bloggen ”Feelgoodbibliotekarien” på fritiden. Hon startade projektet JallaTillsammans som är en mötesplats, digital bokcirkel och en podcast. Anette Helgesson driver också andra integrationsprojekt, något hon satsar extra mycket på under 2017.

Att det finns forum såsom bokbloggar för läsintresserade är viktigt menar Anette Helgesson, för att det skapas en läsaridentitet som bekräftar dem som gillar att läsa. – Man får en grupptillhörighet och jag tänker att det kan vara skönt att känna att man tillhör en grupp, speciellt för unga människor.

Vikten av lättläst
Den lättlästa litteraturen är också något som Anette Helgesson tycker är viktigt, framför allt ur en demokratiaspekt.
– I ett demokratiskt samhälle ska alla människor ha samma rättigheter och därför ska det finnas böcker för alla. Har man någon läsnedsättning ska det inte ses som ett problem, utan det ska finnas tillgång till böcker som går att läsa oavsett. I en demokrati är det också viktigt att alla ska kunna ta del av information och därför är det viktigt att det finns lättläst text för dem som behöver det.

Anette Helgesson menar också att ett demokratiskt samhälle fungerar för att människor kan språket och på så sätt kan göra sin röst hörd i frågor man tycker är viktiga.
– Annars riskerar de som har kunskapen att få mer makt, och därför är det viktigt att litteratur tillgängliggörs för att passa fler olika läsvägar. Lättläst litteratur är en jättebra ingång för många av våra nyanlända att lära sig språket och att förstå sitt nya sammanhang bättre, menar Anette Helgesson.

Skapar läsaridentiteter
Hennes bästa tips på hur man jobbar med lättläst litteratur är just genom bokcirklar, för nyanlända och etablerade svenskar.
– Att mötas över böcker är ett väldigt bra och givande sätt att lära känna varandra. Det är ett roligt sätt att lära sig svenska på. På mitt bibliotek har vi haft flera läsecirklar av detta slag, där deltagarna själva har fått välja om de vill läsa den lättlästa eller vanliga romanen.

Hon har själv använt mycket lättläst litteratur tillsammans med ungdomar i bokcirkeln JallaTillsammans.
– Där läste vi böcker av Christina Wahldén. I bokcirkeln med nyanlända kvinnor som jag träffat i ett år nu, upplever jag att de flesta deltagarna föredrar böcker som utgår från vardagssituationer och som innehåller mycket dialog.

Tips på bokforum från Anette Helgesson
Bokcirklar.se
Kulturkollo.se
Barnensbibliotek.se
och olika grupper på Facebook.

Här kan du köpa boken JallaTillsammans.

Få tips från Feelgoodbibliotekarien om hur du kan arbeta med boksamtal här.