Logga in
Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Biblioterapi, det läkande ordet

Kan litteratur ha läkande och välgörande effekter? Yvonne Fällström är bibliotekarie på Lärcenters bibliotek i Falköping och skriver en masteruppsats i ämnet biblioterapi på Göteborgs universitet. Här berättar hon om terapin som utgår från skönlitteratur, romaner och biografier men också poesi:

Biblioterapi handlar mer om vad en bok gör med sin läsare än vad berättelsen egentligen handlar om. Om man på något sätt befinner sig i en utsatt eller jobbig situation kan det vara väldigt befriande att läsa om någon annan som har problem, det behöver inte vara av samma sort som ens egna, men ibland söker man också igenkänning.

Genom läsningen kan man få distans till de egna problemen och man kan också diskutera romanens karaktärer med andra utan att för den skull lämna ut sig själv. Det finns olika modeller av biblioterapi, exempelvis läsbiblioterapi som sätter själva läsningen i centrum och interaktiv biblioterapi där man förutom själva läsandet också använder sig av samtal med en biblioterapeut, det kan vara enskilt men oftast sker det i grupp. Självhjälpslitteratur har mycket liten plats inom biblioterapin, utan istället utgår man från skönlitteratur, romaner och biografier men också poesi och eget skrivande är tacksamt att använda.

Biblioterapi har använts i andra länder i många år och man kan härleda den ända till Aristoteles, som talade om litteraturen som ett läkemedel för själen redan på 300-talet före Kristus. I vårt grannland Finland är biblioterapi väletablerat och där, liksom i länder som England och USA, arbetar man aktivt med biblioterapeuter. I Sverige startade den första akademiska kursen i biblioterapi förra året på Ersta Sköndal med 7,5 hp i ämnet. Vi känner också igen Biblioterapi från TV-programmet Babel som hade det som ett stående inslag 2012 och framåt.

Nu skriver jag en masteruppsats i ämnet på Göteborgs universitet. Syftet är, att efter intervjuer med sex personer som är eller har varit sjukskrivna och som alla tycker om att läsa, försöka ta reda på om läsningen har någon betydelse för deras välbefinnande under och efter sjukskrivningen. Jag är långtifrån klar men kan redan se att det är mycket som händer i kroppen när vi läser en bok som väcker vår empati, när vi får tillgång till en annan människas tankar och tillkortakommanden, alldeles avskalat. I boken kan jag spegla mina egna tankar med någon annans, jag kan identifiera mig. Eller också stämmer inte tankarna alls med mina egna, och då kan jag istället få en förståelse för hur människor i min omgivning kanske tänker, och det kan förklara beteenden som jag tidigare haft svårt att förstå och hantera.

Ja det är ett spännande område och det är fler före mig som skrivit i ämnet och än fler lär det väl bli framöver eftersom det känns som om vi är många som, precis som Aristoteles, märkt att läsning har en välgörande effekt!

Yvonne Fällström

Till vardags är bibliotekarie på Lärcenters bibliotek i Falköping