Logga in
Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Blir du bättre på att läsa- då blir du bättre på matte också

Författarintervju

Martin Palmqvist är matteläraren som även skrivit en hel del lättläst för vuxna. Men när han med tiden sett sambandet mellan bokstäver och siffror har också sökt sig mot en ny målgrupp. Nu kommer två böcker om Mormor Polis – lättlästa deckare för barn.

– Jag såg de pojkar och flickor som har lite svårt att komma igång med läsning framför mig när jag skrev mina deckare, säger han. Texten är enkel och tydlig men ändå spännande. Läs en sida så är du fast. Att skriva lättläst är svårt, säger Martin.

– Historien ska inte innehålla några krångligheter eller några onödiga stopp. Språket ska vara enkelt och tydligt men framförallt spännande. Är din historia tråkig spelar det ingen roll hur enkelt och lätt du skriver.

Siffror och bokstäver

Martin arbetar som mattelärare i Ystad när han inte skriver. Så är det mycket siffror på ena jobbet så är det mycket bokstäver på det andra. Men det här hänger ihop, säger han.

– Det finns likheter mellan att undervisa i matematik och skriva lättläst. Många kan uppfatta matte som svårt, och då ska man kunna förklara det så enkelt och kortfattat sätt som möjligt. Lite samma sak när man skriver lättläst för dem som har lite motigt med läsningen.

Vad är problemet?

Men Martin ser fler samband:

– Jag har sett vissa nedgångar även i matematikkunskaperna, och många gånger handlar det om att barnen har svårt att översätta textinnehåll till mattetal. Det är inte att ställa upp siffrorna som är problemet, utan att förstå vilken uppgift man ska lösa. Man förmår helt enkelt inte att avkoda texten. Blir du bättre på att läsa blir du bättre på matte – det är jag helt säker på.