Logga in
Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Bokhunden Teodora till statsbiblioteket

Bokhunden Teodora är ett proffs på att lyssna på och motivera barn som läser. Hon har tidigare arbetat med sin husse Max Elnerud på Trosa stadsbibliotek. Nu startar duon en ny verksamhet där Teodora ska lästräna med elever från Gustav Vasa skola på Stockholms stadsbibliotek.

Vi ställde några frågor till Max Elnerud om Teodora och hennes viktiga, och roliga arbete.

Vem är hunden Teodora?

– Teodora är en finsk lapphund som är 5 år gammal. Hon har gått en utbildning så att hon lärt sig lyssna när man läser och jobbar nu som bokhund på stadsbiblioteket. När hon inte jobbar gillar hon att vara ute på långa promenader, leka och att slappa i soffan.

Vad innebär det för barnen att ha en bokhund?

– Att läsa för och umgås med en hund gör att man blir glad och avslappnad. Det kan också vara skönt att träffa bokhunden om man har haft en dålig dag, Teodora är blir nämligen alltid lika glad när man kommer, oavsett om man är glad eller ledsen.

På vilket sätt hjälper bokhunden barnen i lästräningen och språkutvecklingen?

– För många kan det kännas pressande och jobbigt att läsa högt inför klassen eller för en lärare eller föräldrar. Men bokhunden dömer en inte om man läser fel eller stakar sig. När man umgås med en hund frisätts också kroppens ”må bra-hormon” oxytocin i kroppen vilket gör att spänningar ofta släpper. Och så är det ju kul och motiverande att få läsa för en hund, Teodora brukar ofta få väldigt fina relationer med sina ”elever”!

Läser ni ofta lättlästa böcker för hunden?

– Ja! Eftersom många som läser för Teodora tycker det är svårt att läsa så blir det mycket lättlästa böcker. Det finns så många bra och spännande och ofta är de lagom långa! Träffarna på biblioteket planeras tillsammans med skolan och utformas utifrån barnets egna förutsättningar, och kommer att äga rum i ett avskilt rum av hänsyn till hundrädda och allergiker.