Logga in
Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Det sprakar av kärlek

Författarintervju

I den femte delen i serien Emmas liv blir det kärlek och romantik. Författaren Ann-Charlotte Ekensten berättar om den nya boken.

I boken Kär på riktigt har Emma och Hannes blivit ett par. Emma tycker att livet känns pirrigt och helt underbart. Men när de ska resa till Gotland tillsammans med några kompisar kommer funderingar upp. Ska de dela hotellrum?

Kärleken för ord fick Ann-Charlotte Ekensten att börja skriva böcker på lättläst svenska. Som språknörd gillar jag att pröva mig fram och testa olika formuleringar. Att samtidigt skapa en lockande berättelse som är lätt att ta till sig är verkligen en häftig utmaning. Samtidigt vet jag hur stort behovet av lättlästa böcker är, berättar hon.

Ann-Charlotte har själv en dotter med Downs syndrom och vet hur hårt hon får jobba med läsning.

– Självklart vill jag att hon och alla andra med läsutmaningar ska kunna välja bland massor av böcker! Böckerna om Emma vänder sig i första hand till ungdomar och unga vuxna som har en intellektuell funktionsnedsättning.

Att närma sig känsliga frågor

–Det här är inte en grupp som har annorlunda önskningar i livet än andra unga människor, men förutsättningarna kan vara väldigt olika. Sedan är det en läsargrupp som ofta har svårt att hitta böcker som passar både till innehåll och språklig nivå, berättar Ann-Charlotte. Hennes senaste bok handlar om kärlek och romantik, men också om sex och samlevnad. För Ann-Charlotte är det viktigt att det finns böcker som tar upp detta tema.

– Nästan inga ungdomar vill prata om sex och samlevnad med sina föräldrar eller någon annan vuxen. Men funderingarna finns ändå. Det gäller inte minst ungdomar med funktionsvariation. Ett sätt att närma sig de här frågorna tror hon kan vara via litteratur.

– Många gånger är det mer bekvämt att läsa och prata om påhittade karaktärer än att prata om sig själv. Kär på riktigt kan fungera för sådana samtal, men först och främst är det en skönlitterär bok som jag hoppas ska locka till läsning!