Logga in
Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Dona vill ge alla människor koll på juridiken

Författarintervju
Som jurist har Dona Hariri alltid drivits av att minska klyftorna och göra juridiken tillgänglig för alla. I Fatta lagen! från hatbrott till snatteri och svartjobb använder hon personliga reflektioner, slang och konkreta exempel för att ge alla människor bättre koll på sina lagliga rättigheter och skyldigheter.

Redan som barn i en flyktingfamilj anade Dona Hariri att alla inte är lika inför lagen och genom åren har hon många gånger fått bekräftat att kunskap om juridiken är en klassfråga.

– Juridik är så mycket mer än lagtexter och tvister. Juridik är livet. För att kunna reklamera en soffa, löneförhandla eller registrera ett konto på nätet måste du ha koll. Annars hamnar du utanför, säger Dona.

En bro mellan rättssamhället och människorna

I sin roll som jurist har hon sett hur utsatta människors osäkerhet och rädsla kan botas med en stunds juridisk rådgivning – och genom föreläsningar, skolbesök och moderatoruppdrag har hon arbetat för att bygga en bro mellan rättssamhället och människorna. Till slut var det bara en bok kvar göra, säger Dona.

– När jag skrev Fatta lagen tänkte jag på killarna från min uppväxt. De som tog avstånd från samhällssystemet, ofta av goda anledningar. Utsatta människor har oftast bra koll på sina skyldigheter, men mer sällan på sina rättigheter. Det vill jag ändra på.

Borde vara ett grundämne

Att Fatta lagen nu kommer som lättläst är ett naturligt steg i Dona Hariris ambition att göra juridiken tillgänglig för så många det bara går. Den lättlästa versionen täcker lika många rättsområden, men med kraftigt bantade texter. Boken kan fungera som ett uppslagsverk men också läsas från pärm till pärm och Dona hoppas också att den ska komma till användning till skolan.

– Skolan har blivit bättre på att undervisa i rättsfrågor, men det finns mycket kvar att göra. Jag tycker att juridik borde vara ett grundämne. Att skapa förtroende för rättsväsendet hos unga är en av de viktigaste frågorna vi har i samhället idag, avslutar hon.

                                                                                   

Ur BTJ:s recension av: Fatta Lagen! (betyg 5 av 5)
”År 2019 debuterade Dona Hariri som författare med boken Fatta lagen! Nu ges boken ut på nytt, denna gång bearbetad till det lättlästa formatet av Lina Stoltz. […] Den lättlästa versionen är med sitt format ännu mera lättillgänglig utan att det för den skull slarvas med innehållet. Boken tar upp allt från förskingring och inbrott via sexualbrott, narkotikabrott till hatbrott, diskriminering och upphovsrättsbrott. Lättlästa versionen av Fatta lagen! är tydlig och lättbegriplig. Boken gör det enkelt att relatera till de områden som lyfts. Den passar egentligen alla, från tonåringar till pensionärer, och är en mycket bra introduktion till den svenska lagen.”
Daniel Gustavsson