Logga in
Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

En självbiografi som belyser samhällets orättvisor

Författarintervju

I sin hyllade debutbok Blir du ledsen om jag dör? skildrar Nicolas Lunabba unga människor i utsatthet. En berättelse som ska väcka tankar om hur barn och unga lever idag. Nu ges den ut i lättläst version. 

Nicolas Lunabba ger i sin bok röst åt utsatta unga som lever i våld och fattigdom, och det gör han också genom sitt arbete i organisationen Helamalmö. 

– Jag har alltid intresserat mig för människor i utsatthet. Jag har själv en brokig bakgrund och har arbetat med barn i politiskt försummade områden i hela mitt vuxna liv. Att det främst är marginaliserade människor jag skriver om blir därför naturligt. Dessutom är skrivandet ett ut-forskande, man förstår effekten av förtryck och sociala orättvisor bättre. 

Nicolas skrev boken främst för att dela med sig av sina erfarenheter, men han ville också skapa igenkänning och medkänsla för de unga. 

– Självfallet vill jag att folk ska bli förbannade över hur barn och unga lever i Sverige idag, och över makthavares hyckleri. Kanske att de då kan uppbåda viljan och kraften att agera. 

Bibliotek som tillflyktsort 

Organisationen Helamalmö satsar bland annat på om-rådesbibliotek för att skapa fler mötesplatser för unga. 

Enligt Nicolas borde fler bibliotek anpassas efter ung-domars behov för att kunna möta dem i deras vardag. 

– Böcker tillåter oss att fly in i alternativa verkligheter, och vi kommer ofta ut ur dem klokare, tryggare och mer empatiska. Tyvärr har många bibliotek idag en förlegad syn på hur unga hittar till läsning. Man underskattar behovet av att fungera som en tillflyktsort där unga kommer i kontakt med trygga vuxna. Min erfarenhet är att tonåringar har särskilt svårt att känna sig välkomna på bibliotek. Istället för att se stökiga barn som ett problem borde vi vara lyckliga att de söker sig till oss. 

Blir du ledsen om jag dör? blev en läsarsuccé när den kom ut 2022. Med det lättlästa formatet hoppas Nicolas att berättelsen nu blir tillgänglig för ännu fler. 

– Det känns fantastiskt. Jag är så glad och tacksam att jag fått denna möjlighet. 

Recensioner av bokens originalutgåva:

”Det är starkt och tankeväckande, rörande och inte sällan komiskt.”
Dagens Nyheter

”Det här är verkligen årets bästa och viktigaste bok.”
Journalisten och författaren Andreas Cervenka på Twitter

”En skoningslös skildring av Sveriges svek och – framför allt – början på ett spännande författarskap”.
Tidningen Vi