Logga in
Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Ett helvetiskt paradis i en lättläst version

Författarintervju

Inspirationen till skrivandet kan komma till Marie Hermanson när och var som helst. Intrigen till Himmelsdalen, som tidigare blivit tv-serie och nu kommer i en lättläst bearbetning, dök upp som en hastig glimt under en omgång av World of Warcraft.

– Jag höll på med en helt annan bok, om en kille som spelade dataspel. Därför började jag själv spela World of Warcraft och i spelet blev jag jagad av en varg och hamnade gång på gång vid en lodrät bergvägg. Plötsligt fanns hela strukturen till Himmelsdalen där med tvillingar som bytte plats i en alpdal.

Marie övergav helt sonika romanen hon höll på med och sökte på Google Earth efter en dal som liknade den hon sett framför sig. Efter att ha hittat Lautenbrunnental i Schweiz tog Marie tåget dit och bodde där i en vecka, strövade runt och fantiserade om människorna som bodde där. Sedan tog Himmelsdalen flera år att färdigställa, bland annat för att Marie lade mycket tid på bakgrundsresearch.

– Jag brukar bada i allt möjligt som har med den blivande romanen att göra – dels för fakta, dels för stämningar. När jag skrev Den stora utställningen, som utspelar sig 1923 läste jag förstås tidningar och litteratur från den tiden, men också olika reklamtexter och min mormors dagbok.

”Ingen ska vara utestängd från läsandet”

Marie berättar att hon alltid älskat att läsa, skriva och hitta på historier. Föräldrarna, som var lärare, uppmuntrade henne men det kändes inte så realistiskt att ha författande som yrke. Marie blev journalist men skrivandet tog över mer och mer efter romandebuten 1986. Himmelsdalen är Maries tionde roman, som nu har bearbetats till en lättläst version. Det är en paradoxal historia som nyss blev tv-serie, om tvillingar som förväxlas i det perfekta alpsamhället där allt är rent och vackert. Ett helvetiskt paradis, beskriver Marie det som.

– Jag är inte avundsjuk på den som fick i uppdrag att göra bearbetningen, det är en ganska invecklad historia. Men jag tror faktiskt att historien kan vinna på det och det ska bli väldigt intressant att läsa den lättlästa versionen. Det är också jätteroligt om den kan nå fler läsare – jag har haft så oerhört mycket glädje av mitt läsande själv, det är upplevelser som är starkare än att se på film och tv. Ingen ska vara utestängd från läsandet!