Logga in
Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Faktaböcker lockar ovilliga läsare

Författarintervju

– Jag trivs väldigt bra med att vara både skönlitterär författare och att skriva faktaböcker – variation är det bästa, både när det gäller att läsa och att skriva. Det säger Ann-Charlotte Ekensten som skriver både skönlitteratur och faktaböcker.

Varför behövs lättlästa faktaböcker, tycker du?

– För att jag träffar barn och ungdomar som tycker att det är mer intressant att läsa faktaböcker än skönlitteratur. Innehållet i en faktabok är mer rakt på sak och många upplever att det är vilsamt att inte behöva hålla hela berättelsen i huvudet på samma sätt som en skönlitterär bok.

Vad fick dig att börja skriva faktaböcker?

– Jag blev nyfiken på att skriva faktaböcker under en period då min dotter bara ville läsa fakta. Dessutom trodde jag att det skulle vara enkelt! Men jag kan ärligt avslöja att jag aldrig lagt så lång tid på så få ord som i mina första faktaböcker. Det var inte researchen som tog längst tid, utan att hitta rätt ton och tilltal.

Hur går du tillväga för att välja ämnen att skriva om?

– Det finns redan många faktaböcker. Men det är egentligen inget hinder eftersom jag ändå ska skapa något nytt – den lättlästa varianten. Jag gillar att skriva om djur, helt enkelt för att jag tycker om djur. Men ofta är det inte ämnet i sig jag går igång på, utan att jag får en bra idé kring hur jag kan presentera innehållet på ett lockande sätt.

Ta del av alla våra faktaböcker för barn och unga här. 

Text: Garbriella Nausic Foto: Jeanette Larsson