Logga in
Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Feelgood från Anna Jansson

Författarintervju

Vilja förlag ger för första gången ut Anna Jansson. Det är feelgood-romanen Ödesgudinnan på salong D’Amour som bearbetats till lättläst av Tomas Dömstedt.

Ödesgudinnan på salong d’Amour får vi följa Angelika som äger en frisörsalong i Visby. Hon har en unik talang för att klippa människors hår men även se exakt vad de behöver, om det så är kärlek, vänskap eller möjligheten att rymma från ett hospis för en sista kväll tillsammans. Angelika är en inspirerande karaktär eftersom hon är snäll utan att vara självutplånande. Hon lyckas att tycka om både sig själv och andra.

En stark karaktär

Anna Jansson berättar att inspirationen till karaktären bara fanns där en dag.

– Fast min son som är 27 blev full i skratt för han tycker det är en karaktär som ligger nära mig själv. Hon är inte alltid snäll, men att vara snäll är ju inte alltid att vara god. Hon står på sig. Hon är inte den som tjatar utan hon är mer praktisk. Jag tror att det är en förutsättning när man är snäll, att man inte är självutplånande. Annars är det lätt att man blir passivt aggressiv.

De flesta känner kanske mest Anna Jansson som deckarförfattare, med böckerna om Maria Wern. Men hon skriver många olika typer av litteratur.

– Jag skriver barnböcker, jag skriver läroböcker i vårdetik och jag har skrivit ett sjuttiotal noveller.

Viktigt med lättläst

Att se Ödesgudinnan på salong d’Amour som lättläst gör Anna Jansson glad.

– Jag har skrivit för LL-förlaget tidigare för jag tycker det är viktigt att det finns sådana böcker.

Hon menar att möjligheten att ta del av litteratur är en av stöttepelarna i en demokrati.

– Att man kan få information, att man kan ta del av skönlitteratur. Det finns en rättvisa i att alla kan ta del av allt som finns.

– Läsaren kan vara någon som jag till exempel. När jag började skolan hade jag läs- och skrivsvårigheter men jag hade en fantastisk mamma och en fantastisk fröken i förstaklass. Hade ingen hjälpt mig då så hade jag kanske behövt denna typ av texter.

”Det svåraste jag gjort”

Att fler böcker finns som lättlästa, kanske även hennes egna, tycker Anna Jansson låter alldeles utmärkt.

– Däremot ser jag ingen sportslig chans att göra det själv. Jag provade att skriva två lättlästa böcker och det är det absolut svåraste jag har gjort. Varje ord kräver en helt annan omtanke och man kan inte använda metaforer. Dessutom måste det vara i kronologisk ordning, det är som att skriva limerick ta mig tusan. (skratt)

Lättläst ska fungera för alla med helt olika bakgrunder.

– Du ska ju kunna läsa en lättläst text om du är en invandrad akademiker och likaväl ska du kunna läsa den om du till exempel har Downs syndrom eller om du har läs- och skrivsvårigheter av helt andra anledningar. Så det måste vara en bra historia.

TEXT: JOHANNA THEANDER
FOTO: MARIANNE WESTERLUND