Logga in
Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Feelgood och dramatik i Måla

Författarintervju

Med sina humoristiska böcker har Martin Palmqvist satt samhället Måla på feelgood-kartan. Nu är han aktuell med två nya böcker – Polisen och kärleken och Prästen med grönt hår som utspelar sig i det lilla samhället där mysterierna duggar tätt.

Trots att den fiktiva byn Måla i Småland är liten verkar brottsligheten här vara ovanligt hög – även om det aldrig är någon som råkar illa ut på riktigt. Det lilla samhället har också börjat växa i snabb takt.
– Från början var Måla en liten by. Kanske bodde där ett 50-tal invånare men efterhand som jag skrev er historier desto mer växte byn och försågs med såväl simhall, polisstation och tandläkare. Numera är väl Måla nära på en mindre stad med ett par tusen invånare. Vem vet var det slutar?

Varför blev det just Måla som du ville skildra?
– Jo, jag är uppväxt i trakterna och kan området och mentaliteten ganska väl. Jag tycker att man ska skriva om det man känner till. Det blir bättre då.

Läsa ska vara lustfyllt

Platsen Måla är full av både färgstarka och buttra personligheter som bidrar till många humoristiska situationer. För Martin Palmqvist är det viktigt att kunna läsa om glädje och humor.
– Livet är fyllt med så mycket problem och elände. Ibland kan det vara skönt att slippa tänka på sådana saker en stund. Ett gott skratt förlänger livet, sägs det. Jag tror att det är sant. Sedan kan man alltid få in allvarliga saker också i en må-bra bok. Det får inte bli bara trams!

Många olika läsare

En av Martin Palmqvists styrkor som lättlästförfattare är att han når en bred läsekrets. Han berättar att han brukar se några speciella människor framför sig när han skriver. Nämligen:
– En nyanländ person i min egen ålder som ska lära sig ett nytt språk, men inte vill läsa barnböcker. En strokepatient på väg tillbaka efter sin sjukdom. En lätt dement person som numera inte orka hålla reda på komplexa intriger i huvudet.

Dessutom används Martins böcker flitigt som högläsningsböcker på äldreboende och inom LSS.
– En bibliotekarie berättade för mig att jag var en stor favorit bland 90+. Kan det bli bättre än så?

Mer om Martin Palmqvist och hans böcker kan du läsa här.