Logga in
Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Författaren som älskar att sprida skräck

Författarintervju

Det började med Edgar Allan Poe och tjuvläsande av Stephen Kings Varsel hos dagmamman. Ända sedan barndomen har Jenny Lundin älskat att läsa och skriva skräck. Med sin nya lättlästa berättelse Viskningar vill hon ge både rysningar och väcka lust till mer läsning.

– Jag har alltid varit en skräcknörd. Det är så härligt att bli rädd på ett kontrollerat sätt. Och även om inte all sorts skräck passar för alla, så tror jag att de flesta människor kan uppskatta rysningarna en riktigt bra skräckberättelse kan ge. En bok kan du alltid slå igen och andas lite när du behöver.

Det säger författaren Jenny Lundin, som i höst debuterar som lättlästförfattare med skräckberättelsen Viskningar.

En bandspelare med mörka krafter

Jenny Lundins berättelse är en ryslig historia om Eva som tar med sig en gammal bandspelare från sitt arbete, men får med sig något hem som får hennes tillvaro att rämna.

Viskningar är ursprungligen skriven som en radionovell för Sveriges Radios skräcksatsning Skymningsland och Jenny ser tydliga likheter mellan att skriva för ljud och att skriva lättläst.

– I båda fallen är det viktigt med en tydlig kronologi och en medryckande berättelse som skapar kuslig stämning. Jag har lärt mig mycket på att skriva lättläst som jag tar med mig till allt mitt skrivande

Skräcken driver till läslust.

Jenny har själv barn som har haft svårt att knäcka läskoden och tror att just skräck kan vara ett bra sätt att väcka läslust. I skräcken finns ett naturligt driv som gör att man lättare kommer över motståndet och ”glömmer bort” att man läser.

Utöver sitt eget författarskap har Jenny Lundin och författarkollegan Madeleine Bäck startat Vagina Dentata, ett nätverk för kvinnliga skräckskapare, som en motvikt till en annars traditionellt ganska mansdominerad genre.

– Det ses ofta som udda att jag som kvinna skriver skräck, men min erfarenhet är att det faktiskt är fler kvinnor än män som är skräcknördar. Varför har jag ingen aning om.

 

Vagina dentata är latin och översätts ordagrant till betandad vagina. Det förekommer myter om kvinnor med betandade underliv i flera kulturer, och dessa återges ofta med syftet att varna folk från att ha sex med främlingar (källa: Wikipedia).