Logga in
Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Till minne av Förintelsen – vi lyfter fram några berättelser

Den 27 januari samlas människor världen över i en årlig manifestation för Förintelsens offer. Minnesdagen infaller det datum när förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. Här lyfter vi fram ett antal lättlästa berättelser som alla skildrar olika livsöden i skuggan av Förintelsen och andra världskriget.

 

 

Vilja Veta - Förintelsen

Mellan åren 1939 och 1945 mördade nazisterna cirka 6 miljoner judar i Europa. I den här boken berättar författarna sakligt och pedagogiskt om hur detta kunde ske, hur snabbt ett samhälle kan förändras och hur svårt det kan vara att göra motstånd när förändringen väl skett.

Boken ger en lättläst och tydliga beskrivning av förintelsen. Med början efter första världskriget går författarna Moa Candil och Bengt Fredrikson igenom hur Hitler och hans nazistparti kunde komma till makten, montera ner demokratin och nästan lyckas med sitt mål att utrota alla judar.

 

Pojken som blev kvar

Andra världskriget pågår och Danmark är ockuperat av tyskarna. David är elva år och bor med sin familj i Köpenhamn. De är judar och rädslan för nazisterna växer sig större för varje dag som går.

Vad innebär det för en liten pojke att inte riktigt veta varför mamma och pappa lämnade honom, och att undra om de någonsin kommer att ses igen? Och hur ser livet ut när man för att överleva ständigt måste ljuga om vem man är och om varifrån man kommer?

 

En ö i havet (lättläst)

Annika Thors starka skildring av två systrars liv i skuggan av andra världskriget i lättläst version.

Systrarna Steffi och Nelli är tolv och sju år gamla när de kommer till en ö i Göteborgs skärgård. De är judiska flyktingar. Deras föräldrar är kvar i Österrike där nazisterna förföljer judarna. Steffi tycker att hon har kommit till världens ände. Hon känner ingen och kan inte språket. Lillasyster Nelli får vänner lättare, men hon saknar föräldrarna mycket.

Kriget närmar sig. Systrarna lär sig att leva livet på ett annat sätt än de är vana vid. Kommer de att få träffa sina föräldrar igen? Kommer den här ön i havet någonsin att kännas som hemma?

 

 

Ulrike och kriget (lättläst)

Vibeke Olsson berättelse om Ulrike och hennes gränslösa tro på nazistpartiets överlägsenhet har mycket att säga dagens unga läsare. Boken har blivit något av en klassiker, och är tyvärr minst lika aktuell idag som när den kom ut.

Boken handlar om Ulrike, en ung flicka i Tyskland under andra världskriget. Ulrike ger inte upp. Hon är övertygad om Hitlers makt och det tyska folkets överlägsenhet. Med stolthet förråder hon sina skolkamrater och grannar i tron på det enda rätta.

Fler titlar som på olika sätt berör Förintelsen: 

Anne Franks Dagbok (lättläst)

Vågen (lättläst)

Okänd hjälte

Stefans flykt

Aha, nu fattar jag! - Andra världskriget

Fakta om andra världskriget

Raoul Wallenberg - Ett liv

Godnatt Mister Tom (lättläst)