Logga in
Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Han skildrar proffsfotbollen inifrån

Författarintervju

En fotbollskarriär som slutar med ett självmordsförsök. Med boken I skuggan av San Siro sätter Martin Bengtsson ord på sina upplevelser av fotbollsindustrins baksida – och belyser psykisk ohälsa bland unga. Ett ämne som är lika aktuellt idag, drygt 20 år senare. 

Kort efter avsluta d karriär som fotbollsproffs i Italien väljer Martin Bengtsson att skriva en bok om sitt liv inom idrotten. För Martin var det ett sätt att bearbeta det han varit med om. 

– Jag ville spegla hur det kändes att vara ung spelare i en hård fotbollsindustri; en historia som jag tyckte saknades. Jag ville också förmedla min sanning eftersom det gick olika rykten om vad som hade hänt. Det var ett försök att väcka diskussion, och att få upprättelse. 

Om att våga visa känslor 

Efter att boken kommit ut föreläste Martin under många år för fotbollsklubbar, idrottsledare och föräldrar. Om hur man förväntas vara som ung man, om att knyta näven i fickan och kämpa på i det tysta. 

– Jag ville lyfta vad som händer om vi agerar så. Vart tar ilskan och frustrationen vägen? För många killar tar det sig uttryck i våld mot andra, eller våld mot sig själv. Mitt budskap är att man måste våga öppna sig, och tala om sina känslor. 

Kunskapen om psykisk ohälsa och manlighet inom idrotten har blivit bättre sedan boken skrevs, enligt Martin. Samtidigt finns det andra utmaningar idag; spelare värvas i allt yngre åldrar i en bransch som omsätter allt större pengar. 

Viljan att skildra människors historier 

Idag arbetar Martin som manusförfattare, framför allt inom film och tv. Boken blev språngbrädan in i hans skrivande karriär, och han drivs fortsatt av att berätta historier som berör många och som är allmänmänskliga. 

I skuggan av San Siro kostade mig väldigt mycket, men den var också livsviktig på många sätt. Den handlar om att finna lust och glädje genom skrivandet. Boken lyckades också nå brett – och kommer nå ännu fler nu som lättläst. Att tillgängliggöra litteraturen är ett jättebra initiativ som också kan bli en brygga in i läsandet för unga. Det är det finaste en bok kan göra.