Logga in
Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Han väcker läslust hos fotbollstokiga

Författarintervju

Jesper Tillberg har skrivit om både oväntade superhjältar och vampyrjägare, men är kanske mest känd för sina ungdomsböcker om fotbollsakademin. Med fartfyllda berättelser i fotbollsmiljö vill han få killar som hatar att läsa att utvecklas som människor. Dani dömer är hans första lättlästa roman, om en fotbollstjej som hatar domare – tills hon själv blir en.

Med 25 böcker i bagaget, alla skrivna för barn och ungdomar, är Jesper Tillberg en minst sagt erfaren författare. Han är ofta ute i skolor och pratar om sina böcker… och om fotboll.

– Jag skriver för de som älskar fotboll och hatar att läsa. Och för de som hatar fotboll men älskar att läsa. säger Jesper Tillberg.

En spelplan för känslor och relationer

Men så ändrar han sig. Det handlar snarare om att man tror att läsning är tråkigt och jobbigt. Hans erfarenhet är att med rätt karaktärer och tillräckligt mycket spänning kan även de största läshatarna hitta glädje i böcker. Och fotbollen är en perfekt miljö att göra det i.

– En fotbollsklubb är ett samhälle i miniatyrformat, där klasser och etnicitet blandas. Det är också som ett kammarspel, med relationer och känslor i laddade situationen, säger Jesper, som själv är fotbollstokig och dessutom sedan många år verksam som fotbollstränare i Reymersholms IK.

Lurar killar till känslor

Både tjejer och killar läser Jespers fotbollsböcker, men själv känner han lite extra för killarna som inte gillar att läsa. Han ser läsandet som ett sätt att växa och att lära känna sig själv, genom berättelser om andra.

– Man kan säga att jag lurar killar att lära sig om känslor, säger Jesper.

Att växa som domare.

Hans nya lättlästa roman Dani dömer handlar om Dani, en fotbollstjej med mycket temperament på planen, inte minst mot domaren. När hon själv börjar döma växer hon, både som spelare och som människa. Att skriva lättläst tycker Jesper passar honom bra. Han tycker om att experimentera med språket och skriva korthugget och direkt.

– Jag skriver nog alltid lättläst, helt naturligt. Det blir bra driv i historien så.