Logga in
Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Hårdkokt om undre världen i Stockholm

Författarintervju

Med ett närmast absolut gehör för språknyanser har brottmålsadvokaten Jens Lapidus skildrat Stockholmsbrott i sex romaner. Nu kommer hans debutroman Snabba cash som lättläst.

Intensiteten i språket och de korta drivande meningarna har blivit något av Jens Lapidus signum. Ursprungsromanen är en bladvändare av rang.
– Det känns som att boken funkar bra även som lättläst, konstaterar han via knastrig ledning från Mallorca, där han bosatt sig sedan han nyligen sadlat om till författare på heltid.

Jens Lapidus berättar om sin jakt på ett autentiskt språk. Roman- och filmvärlden kryllar av skildringar av kriminella miljöer där språk och dialog känns konstruerade; där ville han inte hamna.

I förhör och protokoll och via kontakter med egna klienter hittade han modellen till den hårdkokta, korthuggna stil som blivit hans egen.
– Språket är kort från början. Det har puls och rytmik som skapar en sorts flåsighet, ett tempo som speglar karaktärernas sätt att vara och tänka. Just de korta meningarna tror jag gynnar bearbetningen till lättläst. Lite av jobbet är gjort från början.

Värdet av att få läsa böcker utifrån sin egen nivå kan inte överskattas, anser han. Därför är lättläst litteratur så viktig.
– Det är en sympatisk insats att ge ut lättläst. Man skulle önska att alla hade intresset och förmågan att läsa skönlitteratur, men så är det ju inte. Lättläst öppnar den världen för alla människor.

Text: Ann-Sofi Holmgren
Foto: Martin Stenmark