Logga in
Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Hon ger röst åt mammor som förlorat sina barn

Månadens författare

I boken Mammorna möter författaren och journalisten Alexandra Pascalidou mammor i Sveriges fattigaste och mest utsatta områden. Från mammor som har förlorat sina barn i dödsskjutningar till mammor som polisanmäler sina egna barn, men också mammor som fostrat förebilder mot alla odds. Nu kommer boken ut som lättläst.

Alexandra Pascalidou saknade kvinnor och mammor i samhällsdebatten om det dödliga våldet. För hur kom det sig att det främst var politiker, poliser, kriminella och kriminologer som uttalade sig i media? Alltid män? Hon bestämde sig för att skriva en bok om och med de som stod längst bort från strålkastarljuset: mammorna.

– Unga män som blivit skjutna reduceras till siffror, statistik och nyhetsrubriker. Men vilka var de när de var i livet? De enda personerna som kan ge en fullkomlig bild och mänskliggöra de här människorna, är mammorna. Jag häpnade över att ingen hade tänkt den tanken innan.

I arbetet med boken har Alexandra Pascalidou tänkt mycket på sin egen uppväxt i Rinkeby i Stockholm och på sin mamma, som var ensamstående med tre barn. Familjen var utan akademiska poäng och kunskaper i det svenska språket.

– Jag tror och hoppas att den här boken kan göra skillnad. Att den kommer ut som lättläst är en demokratifråga, en rättvisefråga. 

Djupdyker i samhällsfrågor

Det är inte bara en bok om dödskjutningar, utan även en bok om mammor som kämpar trots alla utmaningar det innebär att leva i de mest marginaliserade, segregerade och stigmatiserade förorterna. Det fanns en äntligen-känsla bland mammorna att ”kan det verkligen vara möjligt att vi får prata, förklara och ge vår syn på verkligheten?” Hon beskriver mötet med dem som både fängslande och sorgligt.

– Boken går bortom rubrikerna och stereotyperna. Djupdyker i människors liv och i ödesfrågor i vår tid: stigmatisering, utanförskap, fattigdom, växande klassklyftor och det fatala våldet. Jag är tacksam och ödmjuk för att den nu kommer ut som lättläst och når ut bredare.