Logga in
Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Joel Berglund om livet efter fängelset

Författarintervju

På Utsidan är uppföljaren till Joel Berglunds lättlästa debutroman På Insidan som kom på Vilja förlag hösten 2016. I På Utsidan följer vi på nytt berättelsen om Tomas som nu lämnat fängelset för att starta ett nytt liv på utsidan.

Boken inleds med att Tomas står utanför Sandras dörr. Hon är mamma till hans barn. Han har precis kommit ut från fängelset och längtar efter att se sin dotter Molly igen. Han längtar också efter att starta ett nytt liv utan brott. Han ska plugga på Komvux och vara en bra pappa för Molly.

Joel Berglund har egna erfarenheter av hur livet kan se ut för de som sitter i fängelse genom sitt yrke som lärare.

– Jag skrev På insidan eftersom jag ville berätta om de erfarenheter jag hade från mitt arbete som lärare på en anstalt. Jag ville berätta en ljus och hoppfull historia om en person som var i en svår situation, menar han.

– I den här boken, På utsidan, vill jag berätta om hur livet kan se ut efter ett fängelsestraff, säger Joel.

Vänskap, föräldraskap och frihet.

När Tomas varit ute ett tag och börjat vänja sig vid sitt nya liv konfronteras han med en vän från fängelset som behöver hans hjälp. Valet är inte lätt eftersom han både vill hjälpa sin vän samtidigt som han försöker få ihop sitt eget liv. Något många kan relatera till.

Joel skriver lättlästa böcker för alla som behöver eller är intresserade av lättlästa böcker.

– Det finns många i samhället som behöver lättlästa texter av olika anledningar. Många som lever i fängelse har haft det tufft i skolan och behöver texter där språket är enkelt.

Rekommenderar brevskrivning

För pedagoger som ska använda hans lättlästa böcker rekommenderar Joel Berglund brevskrivning som ett komplement till läsningen.

– Förutom diskussioner så kan brevskrivning vara ett bra sätt att uttrycka sina tankar om en text. Låt läsarna skriva brev till Tomas, Robin eller Sandra. Läs sedan breven för varandra.

Kanske blir det fler böcker om Tomas, Joel Berglund kommer i alla fall att fortsätta skriva lättläst.

Text: Johanna Theander Bild: Mattias Hjelm