Logga in
Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Kärlek mitt i vardagen av Katarina von Bredow

Författarintervju
Kapprummet på dagis, stressade föräldrar, kinkiga barn. Igenkänningen är stark när Katarina von Bredow låter en försiktig kärlek spira mitt i vardagsgnetet.

Det är i vardagen det stora och viktiga ryms, säger Katarina von Bredow, aktuell med sin första vuxenbok Blöta stövlar, i lättläst format. Mitt i vardags-lunken får slumpen fritt spelrum och det oväntade inträffar. En blick. Ett varmt och vänligt ögonkast.

Tanken om en berättelse med avstamp i dagismiljön, det vardagligaste vardagliga för så många småbarnsföräldrar, har Katarina von Bredow burit med sig länge – allt sedan hon själv stretade med hämtning och lämning i kapprumsträngseln bland andra stressande föräldrar och barn. Bokens huvudperson Lucia kämpar som ensam mamma med sin känsla av övergivenhet, sin rädsla och sin längtan. Den ena dagen är den andra lik. Tills … saker börjar hända samtidigt, på flera plan.

Första boken för vuxna

– Det här är en historia i ett väldigt gripbart format, som passar väl för en lättläst bok, säger Katarina von Bredow.

Hon är förtjust i den dubbla utmaningen i att skriva lättläst för vuxna. Men steget från att skriva ungdomslitteratur till att vända sig till en vuxen publik tyckte hon dock inte var så stort.

– Intressantast är ju att den man skriver för, kan förutsättas ha lite mer erfarenhet. Man har varit med om mer och har också mer i bagaget. Den lättlästa boken ställer krav på författaren, konstaterar hon.

– Man måste hålla ner antalet trådar och karaktärer. Tekniskt får man skala bort nästan allt som man brukar smycka texten med, metaforer, inre bilder, utvikningar, undertexter. Samtidigt måste texten engagera och skapa delaktighet. Den balansgången är väldigt intressant!

Text: Ann-Sofi Holmgren
Foto: Petyer Birgerstam