Logga in
Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Krama en bibliotekarie-dagen

Bibliotekarieyrket anses vara ett av världens äldsta yrken. I samma stund vi människor började skriva, behövdes det också någon som kunde organisera och katalogisera det som skrevs. Texterna måste ju kunna hittas och läsas vid ett senare tillfälle och någon måste hålla ordning på dem.

Bibliotek nyckeln till utveckling

Bibliotekens framväxt i Sverige skildras i en läsvärd bok med titeln ”Biblioteksgeografin” (Studentlitteratur 2022). Där framgår det tydligt vilken betydelse privata familjers boksamlingar, kommunala bibliotek och allmän folkskola har haft för framväxten av dagens samhälle. Här skildras också skolbibliotekens betydelse för demokrati, lärande och kultur. Allt hänger ihop. Bibliotek, kunskapstörst, folkbildning och allmän rösträtt är varandras förutsättningar för samhällsutvecklingen.

Den 1 mars ny helgdag?

Mot bakgrund av ovanstående borde Krama en bibliotekarie-dagen bli helgdag. En dag då vi går till vårt bibliotek, lånar böcker, läser tidskrifter och dagstidningar i mängder och tar del av evenemang som avlöser varandra. Allt detta finns ju året runt, men en dag om året borde vi visa vår uppskattning för möjligheter som vi tar för givet.

Demonstration för skolbibliotek

Nyckelordet idag stavas läsförståelse. Vi hör snart till leda hur skolpolitiker från olika politiska partier, rektorer, lärare, skolbibliotekarier och föräldrar efterlyser bemannade skolbibliotek.

I väntan på helgdagen då vi som privatpersoner tågar till folkbiblioteket är det i skolan det allmänna läsintresset kan få extra skjuts. Med skolbibliotekariens stöd får lärare och elever hjälp att finna böcker som väcker viljan att läsa och därmed lusten till fortsatt läsning. Men det handlar inte bara om böcker, utan också om MIK, Medie- och informationskunnighet. I dagens informationsflöde måste vi kunna orientera oss i den enorma textmassa som finns. Vilken information går att lita på, vad är fake? Vilka kanaler, format och källor är trovärdiga? Osv, osv i all evighet.

Om bibliotekarieyrket tillhör världens äldsta, lär det också vara ett yrke med framtiden för sig. Så fira din bibliotekarie den 1 mars. Hen är en del av vår framtida trygghet.

 

Lena Maria Nordstrand, Lättläst utvecklare