Logga in

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Kvinnlig rösträtt – en självklarhet i 100 år

Faktaresistens, fejknyheter och antidemokratiska yttringar – dagligen hör vi om dessa och hur de hotar demokratin. Vad krävs för en fungerande demokrati?

Först och främst måste alla få rösta om vem som ska styra landet. Men så har det inte alltid varit. Vi har en grupp hängivna och målmedvetna kvinnor att tacka för att vi i dag kan ta det som en självklarhet att kvinnor får gå till vallokalerna.

1902 bildades LKPR, Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt. I föreningen arbetade kvinnor från höger till vänster hårt och målmedvetet för kvinnlig rösträtt. Elin Wägner var en av medlemmarna i föreningen.

Den 24 maj 1919 klubbades beslutet om kvinnlig rösträtt igenom i Sveriges riksdag och 1921 hölls de första valen som kvinnor fick delta i.

I år det alltså 100 år sedan kvinnlig rösträtt infördes. Det vill vi uppmärksamma med böcker som på olika sätt beskriver den kamp som krävdes och berättar om de kvinnor och män som med mod och övertygelse kämpade för demokratiska rättigheter, i små och stora sammanhang.

Missa inte!

Pennskaftet

Vi får följa den unga journalisten Pennskaftet och de andra rösträttskvinnornas kamp för att få samma rättigheter som männen. Kampen är lång och svår. Men kvinnorna är övertygade om att de förr eller senare ska lyckas. Allt är dock inte politik i kvinnornas liv. Där finns också vardagens bekymmer.

Mod att ta plats

Sverige 1919. Världskriget gör sig påmint varje dag, Sverige är fattigt. Teo skulle gärna gå i skolan, men arbetar som isbärare för att hjälpa till att försörja familjen. En dag levererar han is till en äldre dam. Då träffar han Rosa och blir förälskad. Rosa kämpar för kvinnlig rösträtt och bjuder med honom på ett möte.

Selma Lagerlöf – Ett liv

Selma Lagerlöf var en av Sveriges mest kända författare. Hon fick Nobelpriset i litteratur och hon satt i Svenska Akademien. Hennes liv var spännande och framgångsrikt. Hon blev en förebild för många kvinnor. I en tid då kvinnor inte hade samma rättigheter och möjligheter som män, valde hon sin egen väg i livet.

Text: Henny Holmqvist