Logga in
Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Lättläst blev nyckeln till språket

Läslust Röster från biblioteken

För en samling nyanlända barn blev de lättlästa böckerna en väg in i samhället och ett sätt att möta den svenska kulturen. I ett ideellt, litet projekt såg personalen hur barnen började läsa mer när de tog med sig samma bok mellan skola, bibliotek och hemmiljö.

Stadsbiblioteket i Helsingborg är ett lite annorlunda bibliotek. Det fina caféet lockar många besökare, och på barnavdelningen bedrivs en öppen verksamhet med spel, lek och böcker. Hit kommer både barn och föräldrar, och så har det varit sedan 1973. Iptisam Hassan, ansvarig för verksamheten, säger:

– Det är ett kreativt center för alla kulturer och åldrar. Inte minst träffar vi många nysvenskar och asylsökande. De söker sig hit och är ofta väldigt rädda. Och deras frågor är många.

Iptisam minns själv hur det var

Hon flydde själv från Libanon till Sverige 1984. Hon kommer ihåg hur hon ville komma in i samhället och bli en del av det. Men det var inte enkelt. Samma känsla möter hon nu hos många av besökarna. Hon pekar på hyllan med lättlästa böcker och ler.

– Men de här böckerna hjälper. Det var därför jag startade projektet Vi läser tillsammans för ett par år sedan. Jag märkte hur gärna barnen som kom hit ville lära sig svenska, hur de kämpade.

Iptisam valde ut lättlästa böcker, som hon läste ihop med de unga besökarna varje dag. Det gick så bra, att hon efter ett tag kontaktade föräldrarna.

– Då kunde ju barnen fortsätta läsa i samma bok när de kom hem för dagen. Det skapade ett sammanhang och så blev vi fler involverade.

Hon fick även med sig ett par lärare, och då började barnen läsa böckerna i skolan. På det sättet höll de igång arbetet på tre fronter. När en bok var slut valde de en ny på biblioteket. Det blev en sorts stafettläsning.

Lättläst är nyckeln till språket

Projektet blev uppskattat och mycket av framgången tackar Iptisam de lättlästa böckerna för. Förlag som ger ut den sortens litteratur förändrar liv. Hon förklarar.

– Jag träffar ofta barnen som var med i första omgången. De var så små och osäkra och nu är de vuxna. De läser på universitet eller jobbar.

Hon betonar varje ord när hon fortsätter.

– De lättlästa böckerna var deras nyckel till språket. De behövde bara en ingång.

Tips till andra bibliotek

Iptisam menar att det var projektets enkla struktur som gav det framgång. Det är också ett av hennes bästa tips. Våga vara enkel och effektiv, för då blir det gjort.

Den öppna verksamheten ska precis öppna. Flera unga besökare står och väntar på att få komma in. Iptisam låser glatt upp dörren och säger:

– Visst är sådana här mötesplatser värda att satsa på? Barnen kommer hit för att umgås och leka, men lär sig älska böckerna och språket efterhand.