Logga in
Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Lena Lilleste på författarbesök

Följ med Lena Lilleste på ett av hennes många författarbesök. Liksom flera av Nypons författare reser hon land och rike runt för att möta sina läsare. Ibland blir det besök på en skola, ibland på ett bibliotek. Här berättar Lena själv om besöket på Tingbergsskolan.

Det är en vårlik tisdagsmorgon i mitten av mars. Idag står det författarbesök på schemat. När jag har kört dottern till skolan sätter jag kurs mot Kungsbacka och Tingbergsskolan. Jag möter Jessica Nordlund utanför skolan. Hon följer med mig till klassrummet och ska vara med under besöket. Hon är både skolbibliotekarie och IKT-pedagog, och hon är den som arrangerar skolbesöken. Skolan anordnar varje år författarbesök för alla elever i årskurs 3-6, med hjälp av pengar från Skapande skola, Kulturrådet och skolans egen budget, så eleverna får träffa många författare under skoltiden.

Privat och arbete blandas

Klass 4B sitter samlad när vi kommer in i klassrummet. Jag möts av nyfikna blickar som iakttar varje rörelse jag gör. Det hörs en viskning. − Är det hon som är författaren? Jag inleder med att berätta om mina bokserier innan jag visar en bild av mitt hus och av kaninerna i trädgården. Eleverna brukar vara väldigt intresserade av personliga saker, så därför visar jag också bilder från mitt kontor och mitt kök, två ställen där jag brukar sitta och jobba.

Alla känner till Mynta

Nästan alla i klassen har läst böckerna om Mynta, och det är kul att komma till en klass där de har läst så många av mina böcker. Då blir besöket mer levande, och det jag berättar blir mer verkligt för eleverna. − Varför heter hon Mynta? frågar en tjej. Då avslöjar jag att det är min dotters andranamn och att böckerna är roliga att skriva eftersom de handlar om henne. Jag berättar också att det kommer en ny bokserie nästa höst där huvudpersonen heter Kitty. Och att det råkar vara min dotters tilltalsnamn! − Har hon fler namn? frågar en kille. Blir det fler bokserier?

Författaren bakom böckerna

När jag går mot bilen är jag glad och fylld av energi. Böckerna om Mynta fyller ett hål som gör att eleverna får läsa på sin egen nivå. Jag hoppas också att eleverna alltid vågar vara sig själva och att de minns att författaren bakom böckerna faktiskt är en helt vanlig mamma, som bor i ett radhus med kaniner i trädgården.

Lena Lilleste

Läs mer om böckerna om Mynta här.