Logga in
Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Leo inspirerades av Tobias

Leo Skogsberg går i nian på en skola i Göteborg. I våras läste han några böcker i serien Typiskt Tobias! och blev så inspirerad att han ville skriva en egen bok. – Böckerna om Tobias är roliga och har ett lite tuffare språk, säger Leo. – Lättläst litteratur betyder jättemycket, säger Elisabeth Lindau, specialpedagog. Fängslande historier som inte är för barnsliga gör all skillnad i världen.

Leo är en av de elever som Elisabeth träffar regelbundet för att arbeta med läsning och skrivning. När de börjar med en ny bok brukar Elisabeth läsa några sidor högt för att de ska komma in i handlingen. Därefter läser eleven högt för Elisabeth, eller om behovet finns, turas de om och läser varannan sida.

– När den första boken är läst går det av sig själv. Eleverna är mycket motiverade att läsa mer om Tobias.

I Leos fall ledde läsningen dessutom till skrivlust! Tillsammans med läraren gjorde han en tankekarta över karaktärer, miljö och grundläggande handling. Sedan berättade Leo, och Elisabeth skrev det han sa i en skrivbok. I nästa steg förde de över texten till datorn. Det betydde att de läste texten igen och gjorde ändringar medan de förde över. På så sätt läste de och skrev i flera omgångar.

Huvudpersonen i Leos berättelse heter Maxwell och man får följa honom genom livet. Det är en berättelse full av humor, sport och lite kärlek. Att Leo är intresserad av fotboll tar man inte heller miste på.

Nu har Leo fått smak på författandet och håller på med bok nummer två om Maxwells liv. Han skriver själv i långa stunder. Han har också blivit intresserad av sättningen av texten. Det ska se ut som i en riktig bok!

– Det känns som det här är mycket utvecklande, säger Elisabeth Lindau.

En sista fråga till Leo: Om du fick önska ett ämne till en Tobias-bok, vad skulle du vilja att den handlade om?

– Att Tobias blir fotbollsproffs och träffar min huvudperson Maxwell.