Logga in
Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Livat på Lingonvägen – bokserien för de yngsta

Författarintervju Läslust

Janina Kastevik och Sarah Utas är systrar och delar ett stort intresse för böcker och läsning. Tillsammans har de skapat konceptet Livat på Lingonvägen och skrivit böckerna.

När Janinas barn precis börjat läsa påtalade hon bristen på riktigt lättlästa böcker. Sarah hade redan noterat att många föräldrar på biblioteket efterfrågade böcker med väldigt lite text till sina barn. Men det fanns inte så många sådana böcker.

Då bestämde sig systrarna för att skriva böckerna de saknade. Sarah har bidragit med sin kunskap om barnlitteratur och hon vet vad som går hem hos barn. Janina har erfarenhet av bokbranschen och av det praktiska skrivandet.


– Lingonvägen-böckerna ska vara roliga och lätta så att läsaren orkar igenom texten, med bibehållen läslust och självförtroende. Vi har varit noga med att läsare med olika förutsättningar ska tilltalas av Lingonvägen, säger Janina.


– Ja, vi har till exempel valt att utelämna exakt ålder på huvudpersonerna så att barn i olika åldrar kan identifiera sig med dem. Tanken är att böckerna ska fungera för barn som lär sig svenska, som har dyslexi eller ett funktionshinder, eller som bara är nybörjarläsare, fortsätter Sarah.

Svårighetsnivån stegras långsamt

Berättelserna är spännande, charmiga och roliga även om texterna är mycket korta. De enklaste böckerna i serien har några få ljudenligt stavade ord per uppslag. Svårighetsnivån inom serien stegras långsamt och successivt.


– Det har varit väldigt svårt, men kul! Det ligger många timmars arbete bakom varje text. Vi har högläst för varandra för att hitta en bra rytm i språket och för att texterna ska fungera även utan bilder. Vi har varit skoningslösa med ord som är svåra att ljuda ut. Varje mening är vägd på guldvåg!

Tillsammans spånar systrarna fram idéer om familjen på Lingonvägen. Många gånger hämtar de inspiration från sin egen vardag med barn och husdjur.


– Hela projektet är så himla kul: vi har jätteroligt när vi jobbar och vi kompletterar varandra. Ibland skriver vi hela berättelsen ihop, ibland gör vi ett utkast var för sig som vi finputsar tillsammans.

”Mormor skulle ha älskat de här böckerna!”

Matilda Salmén som illustrerar böckerna om familjen på Lingonvägen har jobbat på förskola och i skola, och att hon inspireras av barn när hon gör sina bilder är tydligt. Detaljer och situationer är lätta att känna igen och har massor av humor och värme.

Hon har lärt sig mycket av sin mormor som var en älskad lågstadielärare i 47 år, och det var hennes mormor som lärde henne läsa och skriva hemma i köket. Det är därför ett både ärofullt och viktigt uppdrag för Matilda att teckna just lättläsningsböcker.


– Jag älskar att teckna dessa böcker! Det är en härlig familj, där det kryllar av färg, form och detaljer på både kläder och inredning, och familjen bor i ett hus som är på pricken min egen stil. Mormor skulle ha älskat de här böckerna!