Logga in

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Lugnt och stilla leder han oss i fällan

Författarintervju
En av Sveriges mest framgångsrika författare kommer i höst med en lättlästbearbetning på Vilja förlag. Samtidigt lanseras samma berättelse som miniserie på Netflix. Det handlar om Mattias Edvardsson och hans spänningsroman En helt vanlig familj. Hur kan en så genomsympatisk person skriva så rysliga böcker? Det frågar jag mig efter att ha intervjuat Mattias på ett fridfullt gammaldags café mitt i centrala Lund.

Ur högtalarna kommer lågmäld jazzmusik från 1930-talet, inredningen på caféet för också tankarna till tidigt 1900-tal och kaffekopparna är i tunnaste porslin.

– Har du sett på tapeterna, det ger en speciell atmosfär, säger Mattias Edvardsson och lutar sig tillbaka i soffan.

Han är observant, närvarande och nyfiken. Valde kanske platsen i soffan medvetet, så att han kan se ut över caféet och människorna som kommer och går.

– Jag har alltid varit iakttagaren, inte den som står i centrum. Jag är rätt bra på att ta in och se vad som händer, också mellan människor även om det inte syns så tydligt. Det handlar nog om ett människointresse som man har glädje av både som lärare och som författare.

Internationellt välkänd

Som före detta lärare på gymnasiet har han haft chans att studera tonåringar i närmare 20 års tid. Innan Mattias blev författare på heltid undervisade han i svenska och psykologi. Han tänkte aldrig att han skulle sluta som lärare, han trivdes med jobbet från första stund, men författarskapet tog alltmer tid.

– Det var kanske inte själva skrivandet som tog över, utan det runt om kring. Framgången med En helt vanlig familj innebar bland annat att jag förväntades vara med på internationella lanseringar. Sånt tar tid, säger han stillsamt.

Det kan man ju förstå, att stora lanseringar innebär resor, intervjuer och författarbesök på olika platser. Inför intervjun med Mattias Edvardsson läste jag att han är översatt till 30 olika språk. Inte länder, utan 30 olika språk!

– Jag tror det är 37 språk nu, inflikar han.

Det kunde vara jag

Mest glad är Mattias över översättningarna till italienska och kinesiska. Italienska eftersom han alltid älskat det språket, och kinesiska eftersom det är ett så annorlunda språk. Störst framgångar har böckerna haft i Tyskland, England, Holland och de nordiska länderna. Längtan efter spänning tycks vara universell.

– Jag utgår från mig själv när jag skriver. Mina böcker handlar om vanliga människor som hamnar i prekära situationer. Det finns något kittlande i det, samma sak som händer dem, skulle kunna hända mig. Jag tror vi underskattar hur lika varandra vi är, vi människor, säger Mattias.

I de lättlästbearbetade spänningsromanerna En helt vanlig familj och Goda grannar får man följa just helt vanliga personer. Men de händelser och val personerna gör innebär att de hamnar som i en fälla. Det finns ingen väg ut. Tonårsproblem, alkohol och dåliga relationer leder till konflikter, trafikolyckor och mord. Som läsare förstår man karaktärernas agerande, konsekvenserna förefaller logiska och oundvikliga. Det kunde nästan vara jag!

Lättläst en ynnest

Trots Mattias stora framgångar ute i världen uppskattar han också de lättlästa versionerna som kommit ut i Sverige.

– Lättläst är en ynnest. Det är en stor ära att nå fram med mina berättelser till fler läsare. Och som lärare vet jag hur betydelsefull den lättlästa litteraturen är.

Själva bearbetningen till lättläst ansvarar förlaget för. Förläggare, bearbetare och redaktörer arbetar fram en lättläst version som motsvarar cirka 20 procent av originaltexten.

– Jag har ett ganska osentimentalt förhållande till mina texter. Det är inte mina barn! Jag började ju bli refuserad redan i tonåren. Jag har lärt mig den hårda vägen vilket samarbete som fordras för att få fram ett bra manus.

Hänger tvätt

Hur ser då en arbetsdag ut för den författare som arbetar heltid? Sitter han och väntar på att inspirationen ska komma, eller …? Inte alls. Efter att ha skickat barnen till skolan och läst tidningen sätter han igång att skriva. Efter ett par timmar är det dags för lunch.

– Jag tänkte säga att jag går en promenad efter lunchen, men det stämmer inte alltid. Jag ger mig ut när jag har fastnat i texten, när det finns en knut som jag inte kan lösa upp. Då kanske jag går ut, eller hänger tvätt eller tömmer diskmaskinen.

Och hjälper inte det åker han in till biblioteket. Så, den som bor i Lund och besöker biblioteket, oftast universitetsbiblioteket, kan kanske stöta på Mattias djupt försjunken i arbete. Stör honom inte, betänk att han är en av vår tids mest framgångsrika författare, med de rysligaste berättelserna och den mest sympatiska framtoningen.