Logga in
Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Månadens författare - Helena Dahlgren

Författarintervju

Du är författaren bakom den lättlästa serien Skräck på sociala medier. Hur kommer det sig att du började skriva på det temat?
Det började med idén till Bleke Karl, som handlar om ett läskigt klipp på Youtube. När jag hade skrivit den och började fundera på andra bokidéer upptäckte jag att det lätt kunde bli en serie på samma tema. Jag var helt säker på att det redan skulle finnas en Skräck på sociala medier-serie, men det verkar faktiskt inte så!


Vad är det som gör att skräck passar sig så bra på sociala medier?
Jag har länge tyckt det är spännande hur folk beter sig på sociala medier. Många är så annorlunda där jämfört med i verkliga livet. Nu för tiden tillbringar vi ju otroligt mycket tid på internet, så vi borde vara samma personer där eftersom det är en så naturlig del av våra liv. Men ibland uppstår små glapp som man lätt faller ner i, och det tycker jag är intressant att utforska.

 

"Jag vill gärna vara en tröstande hand som
dessutom kan skrämmas och underhålla lite."

 

I boken En perfekt selfie, tas den osunda jakten på en perfekt selfie upp. Har det varit viktigt för dig att knyta an till sociala mediers påverkan på användarnas hälsa?
Ja, absolut. Dagens unga umgås mycket på nätet och många känner en press, inte minst tjejer. Samtidigt ökar den sociala ohälsan i stort bland unga. Jag vill gärna vara en tröstande hand som dessutom kan skrämmas och underhålla lite.

 

Tror du att den här boken på något vis kan hjälpa till att öppna upp för samtal om sociala medier och psykisk ohälsa i klassrummet?
Jag hoppas verkligen det! Vi måste prata mer om psykisk ohälsa. Framför allt vill jag att ingen ska behöva känna sig ensam. Vi är många som mår eller har mått dåligt och det finns hjälp att få.


Huvudkaraktären Nora i En perfekt selfie, är ganska osäker på sig själv. Vill du berätta lite om henne?
Nora är en gullig tjej som har erfarenhet av att bli retad och känna sig utanför. Det är en erfarenhet som hon delar med många, bland annat mig. När jag var barn var jag ganska utanför och hade inte många vänner, så jag vet hur det känns. Nora tycker om att fika med sin bästis Lo och gillar att ta fina bilder (inte bara selfies...) med sin telefon. När hon ser att hennes drömtelefon finns till superpris i en butik på stan slår hon till – men efter det börjar underliga saker hända med hennes Instakonto och med henne själv...


Vem ser du som läsare av En perfekt slefie?
Alla som gillar en spännande och läskig historia, men som kanske också vill tänka till lite.


Det här är en lättläst skräckserie. Skulle du säga att den är lika läskig som en ”vanlig” skräckserie
Ja! Och En perfekt selfie är nog den läskigaste hittills! Jag rös faktiskt när jag skrev vissa scener och är extra nöjd med slutet.

 

En perfekt selfie är den tredje boken i serien. Kommer det fler?
Jajamen! I januari 2023 kommer nästa bok, och därefter blir det två till. Sedan får vi se.

Sist men inte minst, vågar man ta en selfie efter att ha läst boken?
Ja, det tycker jag – men man kanske ska titta lite extra bakom axeln, för säkerhets skull...?