Logga in
Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Månadens författare - Louise Edlund Winblad

Månadens författare
Hon är den tecknande gymnasieläraren som födde barn, sadlade om till illustratör och skapade det hyllade Instagram-kontot Hejhejvardag om småbarnslivets kaos. Nu debuterar Louise Edlund Winblad som skönlitterär författare och släpper den första boken i serien Livet enligt Eli där hon både skriver och illustrerar.

Även om Louise växte upp i en riktig läsfamilj hemma i Valdemarsvik var det tecknandet som upptog det mesta av tiden. Ofta med dåtidens ”ljudböcker” i form av kassettband med inlästa sagor i öronen.

– Läsning var liksom något vi sysslade med hemma. Jag minns särskilt en sommar i Frankrike när det regnade hela semestern och pappa högläste David Copperfield för oss.

Kom till en vändpunkt i livet

Efter att ha ritat och tecknat sig igenom sin gymnasietid utbildade Louise sig till gymnasielärare i ämnena media och franska. 2013 när Louise var föräldraledig med sitt andra barn, från jobbet som medialärare på gymnasiet, kände hon attndet var dags att göra något annat. Hon bestämde sig för att satsa på sin passion – tecknandet. Men utan arbetsprover är det svårt att få tecknarjobb. Så via en bild i veckan i serieform om livet som småbarnsmamma började hon jobba upp sin portfolio.

– Det var detta tecknande som blev serien Hejhejvardag och jag publicerade bilderna både i en blogg och på Instagram.

Därefter gick det snabbt och nu knappt tio år senare har hon både seriealbum och otaliga böcker som illustratör bakom sig, samt nästan 250 000 följare på Instagram och Facebook. Dessutom kan Louise numera även sätta poddare
på visitkortet.

– Ibland är det roligast att skriva och ibland prata, men ibland är det jätteskönt att bara sitta med en ljudbok i öronen och rita och illustrera.

Roligast att skapa huvudpersonerna

Och nu kommer alltså hennes första skönlitterära bokserie: Livet enligt Eli där hon både skriver och illustrerar.

– Med makten över både text och bild kan jag själv välja vad som passar bäst. Bildspråket är jättebra att ta till när man skriver lättläst och inte kan brodera ut med så många ord. Det allra roligaste i skrivprocessen enligt Louise är dock att skapa och forma huvudkaraktärerna. Hur allt börjar med en tanke som sedan utvecklas och får ett eget liv.

"Med makten över både text och bild kan jag själv
välja vilket som passar bäst."

– Plötsligt fanns han bara där – Eli – och jag visste precis vem han var, minns Louise. Eli är en både sprudlande och grubblande kille med en stor kärlek i livet – fotboll. Han lever med en trygg och lite knasig mamma, en stabil storasyster och en vild lillasyster. Det är dessa karaktärer som läsarna kommer att få följa i den nya serien Livet enligt Eli.

Illustration från Eli är målvakt

 

Mer om serien Livet enligt Eli

Serien Livet enligt Eli är ett pedagogiskt utarbetat koncept för den första inlärningen och är uppbyggd på samma sätt som de populära böckerna i Livat på Lingonvägen. Böckerna är indelade i fyra olika nivåer och svårighetsgraden ökar långsamt. 

I den första boken Eli är målvakt möter vi Eli och hans fotbollstokiga familj i en situation som många barn kan känna igen sig i, den att vara orolig för att man inte är bra nog. I varje bok återvänder läsarna till familjemedlemmarna som de lärt känna i tidigare böcker, vilket skapar trygghet och igenkänning.