Det verkar som att du besöker nyponochviljaforlag.se via en enhet utanför Sverige. Vi erbjuder inte leveranser utanför Sverige. För att kunna slutföra ett köp måste leveransadressen vara i Sverige.
Lättlästa böcker är det lustfyllda sättet att träna upp läsförmågan och fylla på sitt ordförråd. Gruppen lässvaga elever är stor. De ska givetvis ha ett brett utbud av lättläst litteratur, anpassat efter läsförmåga, ålder och intresse.
Lättlästa böcker är det lustfyllda sättet att träna upp läsförmågan och fylla på sitt ordförråd. Det finns många vuxna som behöver lättläst litteratur. De ska givetvis ha ett brett utbud av lättläst litteratur, anpassat efter läsförmåga, ålder och intresse.
Vi vill öka möjligheterna att använda lättläst skönlitteratur i undervisningen. Det gör vi genom att komplettera alla våra skönlitterära svenska och engelska böcker med kostnadsfritt arbetsmaterial. Materialet består dels av en handledning med tips och idéer till pedagoger, dels av lektionsmaterial för eleverna.
Vi på Nypon och Vilja förlag har en övertygelse, och det är att alla måste lära sig läsa. Genom att läsa utvecklar vi vårt språk. Med språkets hjälp kan vi sätta ord på våra tankar och känslor. Därmed kan vi göra våra röster hörda och blir aktiva medborgare i ett demokratiskt samhälle.
Författaren Anna Ehring inspireras av egna och andras magiska naturupplevelser, och av sina egna drömmar om att få uppleva olika naturfenomen. Nu är hon aktuellt med Mario och Molnet.
Har du alltid velat bli författare?
- Nej, jag hade ingen aning om att det var författare jag skulle bli. Som liten ville jag bli allt möjligt. Jag gillade apor väldigt mycket och drömde om att forska och bo med apor i djungeln. Såg många naturprogram om apor och andra djur. Sen tyckte jag pizzabagare verkade kul. Men jag älskade Charlie Chaplin från det jag var fyra år gammal, sett alla hans filmer och det fick mig att vilja bli skådespelare. Vilken jag blev och det ledde in mig på att läsa manus och sen börja skriva egna manus för både teater och film.
Hur kommer du på vilka berättelser du vill skriva?
- Mycket klurig fråga, det kan komma från alla möjliga håll. Men det måste vara lustdrivet. Något jag tycker om eller är väldigt nyfiken på att skriva om, eller kanske själv vill veta mer om. Jag gillar att göra mycket research. Alltså läsa och lära mig om nya saker inför en ny berättelse.
Du vänder dig ofta till barn i dina böcker. Vad är det du gillar med att skriva för dem?
- Jag började faktiskt med att skriva psykologiska filmtrillers och trodde det skulle bli min grej. Men så blev jag mamma när jag var 25 år och började tänka tillbaka på hur roligt det var att vara liten. Men även hur bökigt det kunde vara att vara växa och både känna sig liten och stor på samma gång. Det tror jag att vi kan göra hela livet. Men det är det som känns intressant att skriva om. Att liksom skriva för det där lilla barnet vi alla har inom oss. Kanske något att hålla i handen mot vuxenstigen. Dela egna erfarenheter som kanske någon kan ha nytta av. Eller det allra bästa bara en spännande berättelse som jag alltid hoppas ska passa någon eller några.
Hur kom du på konceptet med att väva in naturfenomen i en skönlitterärbok?
- Det är en idé jag haft länge. När jag läste naturvetenskap för femton år sen var mina nu stora barn ganska små och ville veta allt möjligt om hur det kan bli regn, blixtar eller is. Och att försöka förklara svåra naturvetenskapliga fenomen för ett litet barn var en utmaning men också roligt. För då måste jag använda andra ord än dem som stod i mina läroböcker. Och nu när jag skriver berättelser för barn ville jag försöka kombinera dessa två världar. Fantasi och faktavärlden i en och samma bok.
Kan du berätta lite om ditt researcharbetet kring de olika naturfenomenen som ligger till grund för böckerna.
- Jag försöker först leta fram ett naturfenomen som känns intressant och möjligt att använda i en faktasaga. Sedan läser jag allt jag hittar på tillförlitliga sidor och även på biblioteket lånar jag hem eller sätter mig där och läser på och antecknar det jag behöver veta. Sen försöker jag koka ner det till en kort lättläst text. Och det är jättesvårt. Jag måste prova texten på mina redaktörer flera gånger för att det ska gå vägen. Sen faktagranskar mig vän och författarkollega Beppe Singer, han är en duktig naturvetare. Det finns alltid tusen nya saker att lära sig och det är det som jag tycker är så kul. Det tar aldrig slut. Att känna sig okunnig är det som triggar mig att vilja veta mer.
Vad hoppas du att läsaren tar med sig efter att ha läst Mario och Molnet?
- Jag hoppas läsaren ska gilla att hänga med Mario på hans oväntade äventyr. Men även väcka ett intresse för hur det kommer sig att naturen kan bete sig på så otroligt många överraskande vis. Både skrämmande men också bländande vacker. Jag tänker att vi behöver förälska oss i vår natur för att vilja bry oss om den och vilja bevara den.
Vilken roll anser du att lättläst fyller i dagens samhälle?
- Jag tycker att lättläst är en rättighet och en fråga om demokrati. Alla behöver öva sin läsning och sin förmåga att urskilja en text från en annan. Läser man många olika sorters texter, är det förhoppningsvis lättare att förhålla dig till den värld vi alla samsas om och upplever på så många olika vis. Bakom varje text står en människa. Att förstå detta när du läser och hitta ett självständigt mottagande av allt du läser är av vikt och kommer alltid att vara.
För att kunna använda vår hemsida krävs en uppdaterad webbläsare.
En uppdaterad webbläsare är säkrare för dig som användare och kan leverera en snabbare och bättre användarupplevelse.