Logga in
Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Månadens författare - Inti Chavez Perez

Författarintervju

Inti Chavez Perez är sexualupplysare, journalist och författare och har tidigare skrivit flera böcker om sexualfrågor. Utgångspunkten för hans arbete har alltid varit normkritik och att ifrågasätta invanda föreställningar. Nu är han aktuell med Fakta om sex, en bok som ger svar på frågor som man kanske inte alltid vågar ställa.

Tidigare har dina böcker Fakta om puberteten och Snacka om oskulden! getts ut här på Nypon och Vilja förlag. Vad är det som gör ditt engagemang för sex- och samlevnadsfrågor så stort?

- Sexualiteten är en stor och häftig grej. Den drar människor till varandra, väcker livsdrömmar och hjälper oss att forma en identitet. Om man har en positiv relation till sexualiteten är det så många bra saker som kommer i ens liv. Jag vill hjälpa fler att hitta till det goda.

Har det blivit lättare att prata om sex och samlevnad, eller ligger det fortfarande tabu över den typen av frågor?

- Barn och ungdomar har så olika situation. Visst har det blivit lättare att hitta information, men det är också enklare att sprida missförstånd i nätforum och sociala medier. Skola och fritidsverksamheter har en viktig uppgift med att jämna ut skillnader i hemförhållanden och att träna upp källkritik.

Har du alltid haft lätt att prata om frågor inom sex och samlevnad?

Nej, inte alls! För mig började allt detta för att jag ville prata med killar om jämställdhet. När jag pratade om sex och relationer lyssnade de och blev engagerade. Det fanns ett behov där. På den vägen fortsatte jag. Ju mer jag jobbat med frågan och läst igenom forskningen om sexualitet, desto tryggare har jag blivit i min roll. 

Hur har ditt arbete med boken Fakta om sex sett ut?

Fakta om sex och Fakta om puberteten skrevs samtidigt. Tidigare har jag skrivit böcker som är på  240 sidor. Nu hade jag 13 uppslag per bok. Och jag fick verkligen sitta och fundera: vilka 13 saker är viktigast att berätta om puberteten och sex?

Vad kan läsaren förvänta sig av boken?

Här får ni grunden som alla bör veta om sex. Det är de breda dragen, med tonvikt på samtycke, som ni sedan kan bygga vidare på.

Hur skulle man kunna använda den här boken i undervisningen?

Fakta om sex är tillräckligt kondenserad för att kunna läsas i ett klassrum. Kanske kan man börja med att eleverna delas in i grupper som får läsa högt. Då får de utrymme att fnissa och leka av sig. Det avdramatiserar ämnet!