Logga in
Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Med läsning som hjärtefråga

Tips från specialpedagogen
Tack vare samarbetet med Ullabritta Engström har Nypon förlag tillgång till expertkunskap så snart vi önskar. Ullabritta har lång erfarenhet och gedigen kompetens som specialpedagog. Att lättläst litteratur är viktig tvekar hon inte en sekund om. – Om man lyckas få till läsandet tidigt, då är så mycket vunnet för självkänsla och självbild. Då kan skolgången och livet starta bra, menar hon.

Enligt Ullabritta är lättläst viktigt för att ge tillgång till en bra läsupplevelse, speciellt om man haft det kämpigt att komma igång med läsningen. Då är det extra bra med bokserier eftersom man kan läsa vidare om samma miljöer och karaktärer i bok efter bok. Det ger en förförståelse och gör läsningen enklare.

Väcka lust att läsa

Att få igång en ovillig läsare kan vara svårt, oavsett om man har tillgång till lättläst litteratur eller inte. Ullabritta Engström berättar att hennes bästa knep är att försöka vara ensam med eleven, eller möjligtvis i en mindre grupp.

– I en liten grupp känner eleven sig trygg. Där går det att prata om litteratur och man kan få till ett samspel. Det är också i samtal om böcker som eleven hittar sina egna intressen, vilket motiverar till fortsatt läsning. Det måste finnas mycket kommunikation kring läsandet och man måste utgå från individen, dess behov och intressen.

Knäcka koden

Att få dela den nyupptäckta läsglädjen är en speciell upplevelse för en pedagog, säger Ullabritta.

– Att få vara med då, i den där glädjen, när eleverna stannar upp och det lyser i ögonen och man märker att de förstått. Det är en sån glädje för mig som pedagog. Då märker jag den frihet de upplever när de känner att de kan ta en bok själv och inser värdet av att kunna läsa.

Vuxna har viktig roll

Ullabritta Engström tvekar inte om att att pedagoger har en viktig uppgift för läsandet. Men hon menar att också bibliotekarier är betydelsefulla.

– De lär ju ofta känna eleverna när klasserna besöker biblioteket och kan se behoven hos dem. De kan hjälpa dem välja rätt litteratur. Det är otroligt viktigt för att boken ska bli läst.

Råd från Ullabritta

Vad skulle Ullabritta ge för råd till en nyutexaminerad pedagog?

– Tänk på att språk utvecklas i samspel, så för samtal om böcker och håll liv i diskussionerna. För att hjälpa barn och unga att bli läsare vill Ullabritta även tipsa om teve- programmen Fem myror är er än fyra elefanter.

– Den typ av lek kring språket som de gör i programmen hjälper alla att få en språklig medvetenhet. Att lära sig läsa är viktigt, men vägen fram till att knäcka läskoden måste vara lustfylld.