Logga in
Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Med ny bokserie vill Moa Eriksson Sandberg stärka unga tjejer

Författarintervju

När Moa Eriksson Sandberg debuterar som lättlästförfattare är det med första boken i en trilogi om tre unga tjejer som står på randen till vuxenlivet. Azra, Linn och Nico är i centrum i var sin bok om ung kärlek, girl power och stark vänskap.

Azras och hennes två kompisar Linn och Nico går sista terminen på gymnasiet. De är starka och utmanar killarnas beteende. Frågan om könsnormer och sexualitet är jätteviktig för Moa Eriksson Sandberg som har skrivit boken.

– Jag ville skriva något som stärker tjejers självförtroende. Jag ville att man ska känna sig styrkt och tuffare av läsningen. Jag tror att det nog alltid har varit jobbigt att vara ung tjej. I alla generationer. Sedan kanske det är extra jobbigt nu med internet och sociala medier. Så jag tror denna typen av frågor verkligen behöver lyftas.

Tar upp sexuella trakasserier
Som så många andra unga kvinnor har Moa Eriksson Sandberg själv varit med om sexuella trakasserier, som tafsningar och glåpord. Hon känner igen många av de saker som Azra är med om, på krogen och liknande.
– Det var ju vardag tyvärr. Men samtidigt finns det också ljusa saker som jag känner igen mig i. Alla killar var ju inte idioter och det kan ju vara jättehärligt att vara kåt och förälskad. Det var lite det jag ville visa med boken om Azra, att det kan vara både roligt och skitjobbigt med sexualitet.

Moa Eriksson Sandberg hoppas att både tjejer och killar ska läsa boken.
– Det skulle vara skitbra om killar läser den och fattar lite mer hur tjejer tänker och känner. Jag hoppas att boken ska få folk att bli mer medvetna. Att tjejer får lättare att säga ifrån och ställa upp för varandra men också att killarna blir mer medvetna om hur det de gör påverkar.

Det var demokratitanken som lockade
När Moa Eriksson Sandberg fick förfrågan om att skriva lättläst hade hon inte funderat på att skriva lättläst själv. Men det var den demokratiska idén bakom lättläst som fick henne att nappa; att alla ska ha rätt att läsa och att det ska finnas spännande och bra böcker för alla.
– Sen kändes det kul att testa något nytt också. Det är alltid kul att testa att skriva på olika sätt tycker jag. Det var också förvånansvärt roligt att skriva lättläst. Så jag kommer nog skriva fler lättlästa böcker!

Läsning gör en klokare
Att läsning är viktigt är något som Moa Eriksson Sandberg lyfter. Förutom att man lär sig språket menar hon att läsning också gör oss till mer empatiska människor.

– Jag tror att om man läser mycket böcker så kanske man blir mindre fördomsfull. Man blir rikare av läsning och därför har alla rätt till bra läsupplevelser och det ska finnas och bra litteratur för alla. Det känns som att det finns fler författare idag som vill skriva lättläst, att många fattat att det faktiskt är viktigt och att det finns många läsare dessutom.

TEXT: JOHANNA THEANDER
FOTO: OLA KJELBYE

Läs mer om Azras bok här.