Logga in
Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Mensen får nya perspektiv i Min Lilla Röda

Att en bok i sann mening kan vara en kompis, det visar Marie Oskarssons Min lilla röda, nu aktuell som lättläst. Mensen, och allt som omgärdar detta blödande, kräver en nära vän. En som kan ge både tröst, svar och perspektiv.

Antingen är man först, med allt vad det innebär av krisande, frågor och oro. Eller så är man sist och har väntat ihjäl sig. För den som står mitt i förpuberteten ska allt helst vara lagom och i mitten. För många är mensen en oroande upplevelse.

– Mens är ofta något man känner sig väldigt ensam med, många har inte en enda person som de kan prata med, säger Marie Oskarsson.

– Där kan en bok ha stor betydelse, det är något att dra sig undan med, bläddra, läsa och försöka förstå.

Svarar på viktiga frågor

Min lilla röda ger svar på alla de viktiga frågorna. Hur känns det? Syns det? Varför får man mens? Vad händer i kroppen? Nu kommer den i uppdaterad form och som lättläst – i syfte att nå nya viktiga målgrupper.

– Jag tror att lättläst är mycket viktigare än vad vi normalläsare förstår. En bok kan inte ersätta samtalet men bidrar till förståelsen. Och den behöver alla! Alla bör få känna stolthet över sin egen kropp och att mens inte är något att skämmas över, säger Marie Oskarsson. Hon vill också gärna sätta in mensen i ett kvinnohistoriskt perspektiv.

– Bättre mensskydd har gett ökad frihet. Utvecklingen är positiv och går parallellt med annan frihetsutveckling och jämställdhet.

En viktig modernisering

I boken diskuteras också kort vilka föreställningar som finns kring mens i olika religioner, liksom en ny och intressant aspekt – mensen i ett transperspektiv. En viktig modernisering, anser Marie Oskarsson, just transpersoner kan ha en ångestladdad relation till mens.

– Tanken är som för alla läsare, att boken ska ge känslan att du inte är ensam om dina upplevelser och funderingar.