Logga in
Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Nervpirrande skräck skapar lust att läsa

Författarintervju

Daniel Åberg har ända sedan barndomen älskat att både läsa och skriva. Han brinner lite extra för att skriva spänningsdrivet med ett högt tempo. Alltid för att ha läsaren i ett fast grepp genom hela boken. Med den nya lättlästa bearbetningen av Fäbodbröllop vill han ge både rysningar och väcka lust till mer läsning.

– Jag har alltid varit väldigt intresserad av att hitta på historier och känt ett behov av att uttrycka mig. Skräck har alltid lockat och är något jag verkligen gillar att skriva. Därför känns det extra kul att min första lättlästa bok för vuxna blir en skräckis.

Fäbodbröllop är ursprungligen skriven som en radionovell för Sveriges Radios skräcksatsning Skymningsland, och Daniel menar att det lättlästa formatet har renodlat historien ännu mer utan att för den delen ha ändrat handlingen.

En ryslig liten berättelse
– Det har varit väldigt kul att få vara med i processen och se att det fortfarande är samma historia. Det otäcka kommer fram på ett minst lika bra sätt som i sin ursprungsform. Det blir en ryslig liten berättelse som fungerar utmärkt i det lättlästa formatet.

Viktigast är dock att skapa en medryckande berättelse och i skräck finns ett naturligt driv och spänningselement som håller läsaren i ett fast grepp, menar Daniel.

– Jag tänker hela tiden på att få med mig läsaren. Det ska ständigt finnas incitament till att vilja fortsätta läsa. Du ska vilja ta hela boken i en sittning, hela tiden vilja läsa ett kapitel till.

Den största lockelsen i skräckgenren tror Daniel ligger i de starka känslorna. Att man som läsare redan från start anar att det inte kommer sluta lyckligt och snabbt skapar ett band till karaktärerna.

– Vi människor verkar ha en inneboende längtan att bli skrämda, att bli omskakade i en trygg miljö. Jag är själv en ganska feg läsare men det finns något som är nervkittlande med skräck som jag gillar. Man ska må lite dåligt efter att ha läst boken, men på ett bra sätt. Få en stunds bortkoppling från ens vanliga liv. Och efter den här boken kommer läsaren för alltid komma ihåg att stoppa en kniv i strandkanten innan hen hoppar i vattnet …

Känslan av att läsa en bok från pärm till pärm
Känslan man får av att ha läst en bok från pärm till pärm är också viktig, menar Daniel. Där hoppas han att det lättlästa formatet ska hjälpa ungdomar att ge sig i kast med litteraturen som för många kan vara en stor utmaning.

– Jag kan än idag få en speciell känsla efter att ha läst en bok från pärm till pärm. Den känslan vill jag ingjuta i andra och sprida vidare.