Logga in
Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Nu kommer del två av Stjärnlösa nätter

Författarintervju

Sin fars långa väg från fasorna i krigets Irak till folkhemmets Sverige, skildrar Arkan Asaad i sin senaste bok Blod rödare än rött, som nu lanseras som lättläst.

Uppföljaren till Stjärnlösa nätter är en bitvis skrämmande skildring av skräck, våld och förlust – men samtidigt en nödvändig uppgörelse med det förflutna.

Genom arbetet med boken har Arkan Asaad byggt en bro över stora missförstånd och konflikter. Intervjuerna till boken bidrog till att skapa försoning mellan generationerna och gav fadern en efterlängtad upprättelse.

Fadern är en sann patriark, konstaterar Arkan Asaad. En stolt man, fostrad i en annan tradition. En man av heder, en beskyddare, men med hårdaste tänkbara krav. Som äldste son i familjen ck Arkan själv leva upp till både ansvar och förpliktelser, vilket fadern ansåg följde med rollen.

Förståelse och försoning

– Vi växte upp under så vitt skilda betingelser, pappa i krigets Irak och vi barn i det demokratiska Sverige, säger Arkan Asaad.

– Först på senare tid har jag förstått att han försökte förbereda oss för en hemsk värld, som när som helst kunde krascha ner över oss. Det var hans världsbild, grundad på hans erfarenheter. Idag står vi äntligen nära varandra.

Bakom faderns stränga och krävande fasad låg upplevelser av närmast obeskrivlig natur, förstod Arkan Asaad. För faderns skull hade hela släkten hemma i Irak drabbats; åldrade föräldrar, syskon och anförvanter fick betala med sina liv för hans flykt.
– Att förstå sina föräldrars historia är nyckeln till att förstå sig själv, säger Arkan Asaad.

– Idag är jag glad att se boken som lättläst, det är en väldigt viktig målgrupp för mig. Jag vill kunna visa att alla kan ta makten över sina liv och bygga den framtid de önskar. Jag vill ge hopp.

Text: Ann-Sofie Holmgren
Foto: Thron Ullberg