Logga in
Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Om svåra val och oanade konsekvenser

Författarintervju
I sin nya bok Mer bror än du bjuder Magnus Ljunggren läsaren på ett moraliskt dilemma. När får man skvallra? Vem är man lojal med – och hur är man det på bästa sätt?

Magnus Ljunggren är författaren som älskar sina böcker och sitt arbete med dem. Att vara författare är faktiskt det enda jobb där man får ljuga och hitta på av hjärtans lust, säger han.

Han tror på berättelsens kraft för alla åldrar.

Moraliska dilemman, eller dilemman över huvud taget, är ett smart författargrepp. Mer bror än du är den första i en serie böcker, där huvudpersonen ställs inför ett svårt val.

– Vi har alla varit med om dem! Men särskilt på högstadiet händer något spännande. Då måste man börja ta ansvar för saker som man kanske är med om för allra första gången. Det kan handla om kärlek eller sex eller kanske droger, stora saker. Och de val man tvingas göra får konsekvenser.

Magnus Ljunggren har skrivit otaliga böcker för barn och ungdomar, ofta lättläst. Själv är han en berättelse i sig – författare är kanske inte det självklara yrkesvalet, när man som han har dyslexi. Men den begränsningen tar han lätt på.

– Jag kan inte stava så bra men stavning är bara en uppfinning. Berätta och skriva kan jag göra ändå. Stavning är yta, berättelsen är innehåll, svårare än så är det inte.

Idéerna plockar han upp från överallt och ingenstans.

– Jag hörde en tjej prata i sin mobil på tunnelbanan nyligen, bara en mening. ”Men jag är inte rädd för honom.” Det satte igång tankarna direkt. Vem då? Varför inte det? Borde hon vara rädd? Sådant fastnar i huvudet direkt. Kanske blir det en bok en dag.