Realistiskt om ungas svåra val
Moraliska dilemman ställs de unga huvudpersonerna inför i Magnus Ljungrens två fristående böcker. De skapar diskussion kring hur vi själva skulle gjort i olika situationer. Skulle du anmäla din egen bror? Ska vi våga gå efter våra drömmar?
Magnus Ljunggren tror på berättelsens kraft för alla åldrar. Moraliska dilemman, eller dilemman över huvud taget, är ett smart författargrepp.
– Vi har alla varit med om dem! Men särskilt på högstadiet händer något spännande. Då måste man börja ta ansvar för saker som man kanske är med om för allra första gången. Det kan handla om kärlek eller sex eller kanske droger, stora saker. Och de val man tvingas göra får konsekvenser.
Magnus Ljunggren har skrivit otaliga böcker för barn och ungdomar, ofta lättläst. Själv är han en berättelse i sig – författare är kanske inte det självklara yrkesvalet, när man som han har dyslexi. Men den begränsningen tar han lätt på.
– Jag kan inte stava så bra men stavning är bara en uppfinning. Berätta och skriva kan jag göra ändå. Stavning är yta, berättelsen är innehåll, svårare än så är det inte.
Längta ut
Elvira jobbar på baren Bistro Y, men drömmer om att göra något annat. Hon bor ihop med Vidar som i sin tur drömmer om att öppna en tatueringssalong. På skoj anmäler Elvira både sig själv och Vidar till högskoleprovet.
”En fängslande läsupplevelse med levande karaktärer och dialog, lika engagerande som vilken annan roman som helst. Här finns också gott om samtalsstoff att använda i bokcirklar och undervisning.”Christine Karlsson, BTJ-häfte nr 5/19