Logga in
Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Skriva lättläst- en utmaning som lockar Katarina von Bredow

Författarintervju

Sedan debuten 1991 har Katarina skrivit ett femtontal ungdomsböcker, ofta med problematisk kärlek som tema. Det är alltså först nu, ett drygt kvartssekel senare, som hennes första lättlästa bok kommer.

Vad fick henne att ta det steget? Katarina förklarar:

– Jag är mycket ute på skolorna och träffar barn och ungdomar. I nästan alla klasser finns det någon eller några som inte klarar av att läsa mina böcker. De brukar visserligen lyssna på dem som ljudbok istället, men när kompisarna efter besöket springer iväg till biblioteket för att låna fler böcker så känner de med lässvårigheter sig utanför.

Lätt att tacka ja

Hon har flera gånger tänkt att det borde finnas en riktigt lättläst variant av någon av böckerna. När hon sedan fick en förfrågan från Nypon om hon var intresserad av att skriva lättläst var det inte svårt att tacka ja. –

Däremot var jag osäker på om jag skulle klara av att göra någonting bra med så stora begränsningar, säger hon ödmjukt.

Vari ligger då den största skillnaden i att skriva lättläst, jämfört med att skriva ”vanlig” prosa?

– I den vanliga prosan har jag med en hel del beskrivningar och inre monolog, ganska många (om än korta) metaforer och en hel del bisatser. Jag förväntar mig dessutom att läsaren ska dra många slutsatser själv. Så kan man inte göra i en lättläst bok eftersom den som måste kämpa sig igenom en text ord för ord förmodligen kommer att tolka allting bokstavligt.

Bred målgrupp

Katarina har på nära håll upplevt varför det är viktigt med lättlästa böcker.

– Jag har själv en son som haft det jobbigt med att lära sig läsa. Han tycker det är tråkigt och svårt. Nu när han går i mellanstadiet så blir det ju hela tiden mer och mer kunskap som måste inhämtas genom läsning, vilket gör att det blir allt viktigare att själva det tekniska i läsandet inte utgör något hinder.

Hon menar att enda sättet att få honom att lästräna är att hitta texter som väcker läslust även om själva läsningen bjuder motstånd. Texter som är värda besväret för honom.

– Vi har hittat några lättlästa böcker som har gjort underverk för hans läsning och gör att han har tränat så pass att han ocksåkan traggla sig igenom läxor i historia och geografi. De lättlästa böckerna har därför fått betydelse för hela hans framtid.

Förtjänar bra litteratur

Sett i ett större sammanhang vill Katarina att fler blir inkluderade i själva läsupplevelsen med hjälp av lättlästa böcker. De som annars skulle hamna utanför när kompisarna läser.

– De förtjänar också bra litteratur. Alltså är det viktigt att man inte bara ”förenklar” för att det ska bli lättläst, utan att man försöker se det som en egen genre där man kan fortsätta utvidga möjligheterna inom de ramar som är nödvändiga.