Logga in
Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Stjärnlösa nätter – en underdog-story

Författarintervju

Arkan Asaad debuterade 2011 med boken Stjärnlösa Nätter, som är inspirerad av hans egen historia och handlar om hederskultur sedd ur en ung mans synvinkel. Stjärnlösa nätter finns på Vilja förlag i en lättläst bearbetning tillsammans med ett arbetsmaterial som är utarbetat av författarens själv.

– Boken handlar om Amàr, som växer upp i en kurdisk familj i en svensk småstad. Han får en chock när det står klart att hans far över hans huvud bestämt att han ska gifta sig med sin kusin. Den handlar om rätten att välja sitt eget liv och hur det kan kollidera med känslan av plikt och påtryckningar från familjen. Den skildrar en frigörelseprocess, säger Arkan Asaad.

Det känns naturligt att boken passar människor med egen erfarenhet av hederskultur, men kan även en bredare målgrupp tycka om den?

– Absolut, den handlar ju om annat också. Det är en underdog-story där man inte kan låta bli att heja på huvudpersonen. Den ställer existentiella frågor om identitet, vilket angår alla. Jag tror att den kommer att passa många av de vuxna som inte riktigt kommit igång med läsningen.

Arkan Asaads första möte med lättläst litteratur var när han ville låta sina yngre bröder läsa hans egna favoritböcker.
– De var 13 och 14 år och hade nästan aldrig läst. Jag insåg att det inte skulle gå att stimulera dem till läsning med vanliga böcker. Men nu har de, efter att i två år ha läst hur mycket lättläst som helst, börjat läsa tjockare böcker som de själva väljer. Det är läsandets kraft och otroligt att se. Men hade jag gett dem en bok på 300 sidor till att börja med hade de aldrig läst den. Lättläst har varit nyckeln in i litteraturen för dem, och så är det för många.

Text: Karin Skagerberg Foto: Thoron Ullberg

Läs mer om boken Stjärnlösa nätter här.