Logga in
Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Strandsatt utomjording lär barn om vetenskap

Författarintervju
En spännande historia om utomjordingen Elara och barnen som hjälper henne? Eller en introduktion till naturvetenskap och uppfostran i vetenskapligt tänkande?
– Både och, säger Beppe Singer om sin nya bok Elara och den stora kraschen.

Benjamin ”Beppe” Singer har ett förflutet som lärare och är idag en välkänd tv-profil, bland annat som programledare för barnprogrammet Hjärnkontoret, men också författare till ett antal böcker för nyfikna barn och ungdomar.

– Jag ville hitta ett annat sätt att umgås med mina tittare. De första experimentböckerna är som kokböcker att ha på diskbänken när man grejar. Samtidigt ”lurar” man barn som inte vill läsa att faktiskt läsa sig till vad man ska göra, säger Beppe.

Lästräning, underhållning och vetenskap i ett

Med Elara och den stora kraschen låter Beppe Singer historieberättandet ta större plats än tidigare. Historien om den landsatta utomjordingen Elara, inspirerad av 90-talsserien Alf, och barnen som använder mod och vetenskap för att hjälpa henne är en humoristisk actionhistoria. Och längst bak i boken finns fördjupande vetenskapsfakta för den som vill lära mer. Men rollen som författare var inte självklar för Beppe.

"Att låta barn leka sig till ett vetenskapligt förhållningssätt
är en demokratisk fråga."

Elara och den stora kraschen är det läskigaste jag skrivit, jag har aldrig vågat se mig som författare tidigare utan mer som en lärare eller kock. Men jag tror verkligen på skönlitteratur som ett sätt att få ut vetenskap och samtidigt bidra till lästräning. Faktaböcker får tyvärr ofta stå och damma i ett hörn.

Lättläst vetenskap en fråga om demokrati

Valet att skriva Elara och den stora kraschen som lättläst var ett mycket medvetet val från Beppes sida.

– Jag vill nå alla med den här boken. Jag var själv en av dem som misslyckades i skolan och det har gett mig ett underdog-perspektiv i allt jag gör.

Att sälja in vetenskap till barn och unga på ett spännande sätt ser han som nödvändigt för att klara vårt samhälles utmaningar i framtiden. Att lära sig att skilja på åsikter och fakta och att ”leka” sig till ett vetenskapligt tänkande är en demokratisk fråga.

– Världen brinner och kunskap är vårt enda sätt att släcka elden, avslutar Beppe.