Logga in
Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Månadens författare - Ann-Charlotte Ekensten

Månadens författare

Ann-Charlotte Ekensten debuterade som författare 2014 och har sedan dess skrivit många barnböcker samt lättlästa böcker för ungdomar och vuxna. Med sin nya lättlästa biografi om Karin Boye har hon valt att skildra en liten annan bild av författaren än den vi kanske oftast får se.

– För många är nog Karin Boye en olycklig poet som dog ung, men hon var verkligen en kvinna före sin tid. Utöver att några av hennes romaner har teman som fortfarande är högaktuella, så utbildade hon sig, engagerade sig i jämställdhetsfrågor och hade kärleksrelationer med kvinnor. Inget av detta var enkelt på 1920- och 1930-talen, berättar Ann-Charlotte.

Boken om Boye är inte den första lättlästa biografin som Ann-Charlotte har skrivit. Men att skapa en så rättvis bild som möjligt kan stundtals vara svårt, för att skriva lättläst innebär ibland att man behöver välja bort. 

– Jag brukar lita på min magkänsla när det gäller att skapa en intressant mix av välkänt, okänt, yrkesrelaterat och personligt. Karin var en passionerad och komplicerad själ och jag har gjort mitt allra bästa för att få fram hennes olika sidor.

Det är inte bara genom texten som berättelsen förmedlas utan bilderna är minst lika viktiga och något som Ann-Charlotte lägger mycket tid och eftertanke på. Det blir ibland något av ett detektivarbete för att hitta passande bilder.

– Jag har sökt i olika arkiv, på museer, hos litterära sällskap och i privata samlingar. Det finns många porträttbilder som visar en allvarsam Karin Boye, men jag ville även ha med bilder av en lycklig och engagerad kvinna.

Fascinationen för Boye har funnits hos Ann-Charlotte sedan tonåren. Då köpte hon sin första diktsamling av författaren och det är även den läsaren hon haft i åtanke när hon skrivit boken.

– Jag har faktiskt tänkt lite på mig själv som nyfiken tonåring. Men det är en bok som passar alla som vill ha en ”kortkurs” om en av Sveriges mest älskade poeter.