Logga in
Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Vad är skönhet?

Författarintervju
Vad är skönhet? Svaret har skiftat genom historien. Oftast har kvinnor ändrat sitt utseende för att följa tidens ideal, och det har ibland fått allvarliga konsekvenser. Författarna Moa Eriksson Sandberg och Elisabeth Östnäs har tillsammans djupdykt i historien för att ta reda på mer, vilket har resulterat i boken Koll på farliga skönhetsideal.

Ofta har man hört någon säga: vill man vara fin får man lida pin. I flera tusen år har människor använt sig av farliga metoder för att bli vackra. Varför tycker ni det varit viktigt att skriva om?

— För att det fortfarande finns en syn på skönhet som något dåligt, samtidigt som nästan alla ändå bryr sig om det. Det påverkar oss alla på något sätt. Då är det bra att veta vad som påverkar en, hur man påverkas, och dessutom tänka kritiskt, säger Elisabeth.

— Utseendefixeringen går ner i åldrarna och många unga mår dåligt över att man måste se perfekt ut på sociala medier. Vi tror att om man är medveten om hur det sett ut genom historien så kan man få mer distans till dagens ideal. Idealen förändras hela tiden, menar Moa.

Har det varit självklart vilka nedslag i historien som skulle ingå i boken?

— En del saker kändes självklara som smink med arsenik, men en del saker diskuterade vi. Vi valde exempelvis att inte gå in på ätstörningar eftersom det är ett så pass allvarligt, svårt ämne som kräver sin egen bok, säger Moa.

Vad betyder skönhet för er?

— Människor behöver skönhet omkring sig för att må bra. Vacker natur, konst och arkitektur. De flesta mår också bra av att känna sig fina. Men jakten på skönhet har också en mörk sida. Utseendefixeringen gör att många mår dåligt och som vår bok visar är det inget nytt att människor, och framför allt kvinnor, skadar sig själva för att uppnå skönhetsideal.

Hur är ert förhållande till skönhet, tycker ni att det är fel att bry sig om sitt utseende?

— Nej, inte alls. Vi båda gillar hudvård och smink. Skönhet handlar också om att ta hand om sig själv, att faktiskt bry sig om sig själv, och ta en liten del av dagen åt att göra något som egentligen inte behövs men som bara är kul. Men historien har lärt oss att det är viktigt att vara kritisk. Allt som står på internet är inte sant, säger Elisabeth.

— En annan sak som historien har lärt oss är att idealen växlar – men våra kroppar förändras inte. Ena årtiondet ska rumpan vara liten, och nästa årtionde ska den vara stor. Förr blekte man bort fräknar, och idag målar man i stället dit dem med smink. Men vi är som vi är, säger Moa.

Avslutningsvis, har ni några tips på hur man kan använda boken i undervisningen?

— Jag tycker att man kan ta in den när man talar om hur samhället påverkas av kulturella normer. Eller hur en del kan tjäna pengar på något farligt. Hur man som konsument måste vara medveten. Och dessutom tycker jag att boken kan vara ett exempel på hur vi sett på kvinnor genom seklen, säger Elisabeth.