Logga in
Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Varför fascineras vi av dystopier?

Under våren 2021 publicerade Vilja förlag George Orwells dystopi 1984 samt Djurens gård. Men vad är en dystopi, varför är vi så fascinerade av dystopier och vad kan vi lära av dem? För att ta reda på detta ställde vi några frågor till Marie Nilsson, docent i litteraturvetenskap på Linnéuniversitetet.
 
Vad kännetecknar en dystopisk berättelse?
 
- En dystopi är en mörk vision av vår värld där något har hänt så att samhället har blivit ojämställt, orättvis och förtryckande för många människor. Dystopier utspelar sig i en tid som inte är nutid. Det kan vara framtid, dåtid eller ett helt annat universum.
 
Varför är vi så fascinerade av dystopier?
 
- Det är ett sätt att bearbeta vår samtid på ett säkert och behagligt avstånd. Genom berättelsen kan vi titta på det som händer just nu, men visualiserar det som något annat. Då blir det inte lika otäckt.
 
- I oroliga tider är det ofta lockande att läsa om mörka berättelser. Det gör att ens egna verklighet inte verkar så hemsk eller dålig. I en dystopi är allting ”lite mer”, lite överdrivet, vilket gör berättelsen väldigt tydlig.
 
På vilket sätt är Orwells böcker aktuella idag?
 
- 1984 är väldigt aktuell i dag i och med diskussionerna om fake news och kritiskt tänkande. I 1984 tar Orwell upp vad som kan hända när vi blir matade med ”sanningar” och inte har utrymme till kritiskt tänkande.
 
- I Djurens gård lär vi oss att goda intentioner inte räcker – man måste alltid problematisera det man gör. Det är en historia om hur man revolterar mot en maktstruktur som inte fungerar. Men sedan återskapar revoltörerna något som blir värre.
 
- Att revoltera är inte så enkelt som man tror. Det räcker inte att ta till vapen och störta förtryckaren. Efteråt är det ett långsamt och mödosamt arbete att bygga upp något nytt som inte är förtryckande. Det här är en fråga som vi brottas med hela tiden.